Çarşamba, Ağustos 30, 2006

Destek Duyurusu



Kutsal Türkmeneli’nin aziz milleti

Türkmenlerin Kerkük’ün normalleştirilmesi komisyonunun dışında tutulması, 2007 yılı sonuna kadar gerçekleştirilecek referandumda Kerkük’ün işgalini hedeflemektedir.

Kerkük il meclisi üyesi Türkmen temsilcilerin normalleştirme komisyonunu protesto eylemlerini destekliyor ve bütün Türkmen siyasi ve sivil kuruluşlarının bu eylemi desteklemeye çağırıyoruz


Türkmeneli Milli Birliği
Kerkük/Irak

Kuzey Irak’ın işgali

DAILY TELEGRAPH: TEK ÇÖZÜM KANDİL’İN İŞGALİ
İngiliz Daily Telegraph ise Türkiye’nin PKK ile mücadelesini, ABD ve Avrupa Birliği ile ilişkileri açısından ele alırken, patlamaların Türk hükümetini köşeye sıkıştırdığını, tek çözümün Kuzey Irak’ın işgali olduğunu, ancak bunun da kolay olmadığını yazdı. Yazıda şöyle denildi:
"Saddam iktidardayken, Türkler canları istediğinde sınırı geçip Irak’a girebiliyorlardı. Ancak ABD bu konuda farklı düşünüyor. Ayrıca teröristleri kuşatmak için yoğun güç kullanımı, Türkiye’nin AB’ye girme hedefini de riske atabilir. PKK militanlarına ev sahipliği yaptıkları gerekçesiyle Güneydoğu’daki köylerin ordu tarafından yakıldığı dönem geride kaldı. Zira artık yakacak köy kalmadı. Ancak hükümet ordunun zorlamasıyla yeni bir Terörle Mücadele Yasası çıkardı. Bu yasa, şüphelilerin işkence görme ihtimalleri en fazla olan gözaltındaki ilk 24 saatte, avukatlarıyla görüşmesini yasaklıyor. Bu durum Brüksel’de hoş karşılanmayacaktır. Ancak Türkler, ABD ve İngiltere’nin de terörle mücadele konusunda yasaları bir kenara bıraktığını savunuyor. Türkiye’nin PKK ile mücadelede müttefiklerinden alacağı yardımın pek bir işe yaramayacak. ABD, eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Joseph Ralston’ı PKK ile mücadele koordinatörü olarak atadı. PKK’ya yönelik çabaları koordine etmek için yapacağı her girişim, son derece milliyetçi olan Türk vatandaşlarının nefretinden başka bir şey kazandırmayacaktır Ralston’a. ABD’nin Kürtler’in kendi rızaları ile silah bırakmasını öngören bir aftan ve sorunun müzakere ile çözümünden yana olduğu tahmin ediliyor. Ancak gelecek yıl yapılacak seçimler arifesinde Türkiye’de hükümet zayıf bir görüntü sergilemekten kaçınacaktır. Birçok Türk için PKK ile yapılacak herhangi bir anlaşma ihanet demek. Yeni Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt da geçen cuma günü yaptığı konuşmada bunun altını çizerek, demokrasi ve kültürel hakları içeren savların, devleti istikrarsızlığa sürükleme girişimlerini mazur göstermeyeceğini söyledi."

Salı, Ağustos 29, 2006

Türkmeneli Gazetesi İletişim

Türkmeneli Gazetesi 29.08.2006

Kerkük'te yayinlanan Turkmeneli Gazetesinin e-posta adresi degistirilmistir.
Buna göre yeni adresler soyledir
kerkukturkmeneli@yahoo.com ve turkmeneligazetesi@gmail.com
Yazi ve arastirmalarinizi yeni adreslerimize gondermenizi umut ediyoruz.

Pazartesi, Ağustos 28, 2006

Kuzey Irak’ın dokunulmazlığı kalktı...


çok ciddi gelişmeler olmakta ve gereksiz Lübnan tartışması nedeniyle Kuzey Irak’ta yaşanılmakta olan gelişmeler ciddi şekilde ıskalanmaktadır. Biz, bölgedeki güvenilir kaynaklarımıza ve Ankara’daki uzman dostlara dayanarak son gelişmeleri toparlayalım: .....>

Asker K. Irak'ta teyakkuzda

Terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak sınırında faaliyetlerini artırmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) sınır kesiminde teyakkuza geçti.
Milliyet, savaş uçakları ve topçu atışıyla bombalanan PKK'nın geçiş bölgesi Çukurca sınırındaki Kanimasi kasabasının Beduha köyüne girdi. TSK tarafından sınırın Irak kesiminde alınan güvenlik önlemleri ilk kez bu kadar yakından görüntülendi.
Kuzey Irak'ın Bamerni ve Kanimasi kasabalarında 1997 yılından beri görev yapan TSK'nın sınır hattına konuşlanan tankçı ve özel birlikleri devriye görevi yürütüyor. Türk askerinin bölgedeki varlığı, PKK ile Kuzey Irak'ı denetimi altında tutan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasında 1996'da yaşanan çatışmalara uzanıyor. .......>

Pazar, Ağustos 27, 2006

Kerkük'te bombalı araçlarla saldırılar: 9 ölü, 22 yaralı

20:25
27 Ağustos 2006 / Pazar
Milliyet
Irak'ın Kerkük kentinde, bombalı araçlarla düzenlenen ve biri Devlet Başkanı Celal Talabani'nin kuzenini, diğeri de bir polis yetkilisini hedef alan saldırılarda, 9 kişi öldü. Akşam saatlerinde maydana gelen saldırıların ilkinde, Talabani'nin kuzeni Peyrut Talabani'nin evinin dışındaki kontrol noktasına çarpan bomba yüklü araç infilak etti. Olay yerinden yaklaşık 1 kilometre mesafede ve ilk patlamadan 10 dakika sonra, bölgesel bir polis merkezinin komutanının evinin dışında, yine bomba yüklü araç patladı. Her iki patlamada toplam 9 kişi öldü, 22 kişi yaralandı. Peyrut Talabani'nin, Celal Talabani'nin liderliğindeki Irak Kürdistan Yurtsever Birliği'nin yetkilisi olduğu bildirildi.

Cumartesi, Ağustos 26, 2006

ERGEÇ: Geçmişe takılıp kalmayın

Salı, 22 Ağustos 2006
ITC Lideri Dr. Sadettin Ergeç örgüte seslnedi: Sizlerden tek ricam, geçmişin acılarını unutmadan ama geçmişe de takılıp kalmadan sürekli ileriye bakmanızdır..

ITC Lideri Dr. Sadettin Ergeç'in, Ankara'da Irak dışındakı Türkmen kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirien iştişare toplantısında yaptığı konuşma:.....>

Perşembe, Ağustos 24, 2006

Iraklı Türkmenlerin öncelikli sorunu Kerkük

11:00
24 Ağustos 2006 / Perşembe
Irak Türkmen Cephesi (ITC) tarafından düzenlenen, Irak dışındaki Türkmen kuruluşların katılımıyla Ankara’da iki gün süren istişare toplantıları, yayımlanan sonuç bildirisiyle sona erdi.
Irak’ın 2005 yılında iki seçim ve bir referandum geçirdiği, bu çerçevede ITC’nin siyasallaşma sürecine girdiği kaydedilen bildiride, Türkmenlerin öncelikli sorununun Kerkük olduğuna işaret edildi.
Sonuç bildirisinde şöyle denildi:
"Kerkük’ün kuzey bölgesine katılması kabul edilemez. Bugünkü şartlarda 2007 sonunda referandum yapılması da sorunu çözmez. Esasen Kerkük konusunda alınan kararlar çelişkilidir ve hukuki dayanaktan yoksundur." Bildiride, geçici idari yasada yapılan yanlışlıkların, anayasada da tekrarlandığı ifade edilirken, "Türkmenlerin hakları alenen gasp edilmiştir. Anayasada Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin yanında 3. asli unsur olarak kabul edilmemiştir. Türkmenler azınlık statüsünde görülmüştür. Oysa Türkmenler hiçbir zaman azınlık olmamıştır" ifadesi kullanıldı. ........>

İstişare Toplantısı Sonuç Bildirisi


İstişare Toplantısı Sonuç Bildirisi
itc 24.08.2006

Irak Türkmen Cephesi tarafından, Irak dışındaki Türkmen kuruluşlarının katılımıyla, 22-23 Ağustos 2006 günleri Ankara'da düzenlenen, 2. İstişare Toplantısı'nın sonuç bildirisi, oy birliği ile kabul edilmiş ve kamuoyuna açıklanması kararlaştırılmıştır:
"Türkmeneli'nin bağrından çıkan, Türkmenleri bir çatı altında toplamak amacıyla kurulan ITC, 11. yılında ve 2005 yılı itibariyle siyasallaşma sürecine girmiştir.
Çünkü 2005 Yılında Irak'ta yoğun siyasi gelişmeler yaşanmış, iki seçim, bir referandum gerçekleştirilmiştir. İlk seçimde ve referandumda örgütlü bir mücadele veren ITC, ikinci seçimlere ise tek başına siyasi bir kuruluş olarak girerek, rüşdünü ispatlamıştır...
Türkmenlerin öncelikli sorunu Kerkük'tür.. Kerkük'ün Kuzey Bölgesine katılması kabul edilemez. Bugünkü şartlarda, 2007 sonunda referandum yapılması da sorunu çözmez. Esasen, Kerkük konusunda alınan kararlar çelişkilidir ve hukuki dayanaktan yoksundur.
Bilindiği üzere, Irak, 2003 yılı Mart ayından bu yana işgal altındadır. Ülke 8 Mart 2004'te çıkarılan, ancak Irak halkı tarafından hazırlanmayan ve onaylanmayan ama anayasa niteliğinde kabul edilen ve adına "Geçici İdari Yasa" denilen, dayatma bir yasayla yaklaşık bir buçuk yıl yönetilmiştir.
Hal böyleyken, içeriği ve kabul yöntemi itibariyle tartışmalı, Irak Anayasa'sı da ancak 15 Ekim 2005'te yapılan bir referandumla onaylanarak yürürlüğe girmiştir.
Ismarlama Geçici İdari Yasada yapılan yanlışlıklar, Anayasa'da da tekrarlanmış, Türkmenlerin hakları alenen gasp edilmiştir.
Anayasa'da; Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin yanında 3. asli unsur olarak kabul edilmemiştir. Türkmenler azınlık statüsünde görülmüştür. Oysa Türkmenler hiç bir zaman azınlık olmamıştır.
Beğenmediğimiz ve meşruluğu tartışılır Geçici İdari Yasa'nın 53. Maddesi'nde bile; Türkmenlerin idari, kültürel ve siyasi haklarının garanti altına alınmış, Bağdat ile Kerkük'ün hiçbir bölgesel hükümete dahil olamayacağı öngörülmüştü. Yeni Anayasada bu maddeden sarfınazar edilirken, Geçici İdari Yasa'daki 58. madde ise yeni Anayasa'daki 140. maddeyle ilişkilendirilmiş ve Kerkük'ün geleceği ipotek altına alınmak istenmiştir...
Bilindiği gibi, resmi kayıtlara göre Saddam döneminde Kerkük'ten zorla göçe tabi tutulanların sayısı 12 bin civarındadır.. Daha Anayasa onaylanmadan, Kerkük'te normalleştirme için komisyon kurulmadan en önemlisi de sayım dahi yapılmadan, 600 bini aşkın Kürt, devşirme usulüyle şehre yerleştirilmiş, üstelik bunlara seçimlerde oy dahi kullandırılmıştır. Böylece 140. madde bile ihlal edilmiştir. Şimdi yapılmak istenen sadece buna kılıf uydurmaktan ibarettir.
Irak'ı parçalayan ve bazı gruplara çıkar sağlayan bir anlayış, bizim için makbul ve muteber değildir... Irak'ta sağduyu ve hoşgörü hakim olacaksa, bunun adresi bellidir ve Türkmenlerdir. Bu durumda, Irak'taki Türkmenlerin hakları bazı kişi ve grupların insafına terk edilemez, Kerkük bir pazarlık veya referandum konusu yapılamaz. Kerkük, bir Irak şehri olarak kalmalı ve Bağdat gibi özel bir statüye kavuşmalıdır. Aksi halde, demokratik çizgiler dahilinde her türlü mücadele yollarına başvurulacak ve Türkmenel'inde cereyan eden tüm haksızlıkların kaldırılmasına çalışılacaktır..
Bununla birlikte, Erbil'de siyasi faaliyetlerimizi sürdüremiyoruz. Erbil Türkmenleri bugün, Kuzey Yönetimi'nin baskısı altında inim inim inlemektedir. Telafer'de ise çok ciddi güvenlik sorunları yaşıyoruz. Ayrıca, Telefer'de cereyan eden olumsuz koşulların ortadan kaldırılması için Irak hükümetini, yörenin imarına ve göçmenlerin geri dönüşünü sağlamaya davet ediyoruz.
Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer ve Tuzhurmatu'nun "il" yapılmasını da Irak hükümetinden talep ediyoruz.
Türkmenlerin varlığı, birliği ve dirliği için sorunlarımızın takipçisi olacak ve bundan böyle tüm gelişmeleri günü gününe kamuoyuyla paylaşacağız.. Çünkü bu ülke bizim ve biz ülkemizi seviyoruz.."

Türkmen Yurtdışı Kuruluşları, Istişare Toplantısında ITC'ni sonsuza dek desteklemeye devam dedi.

Turkmen Yurtdısı Kurulusları, Istısare Toplantısında ITC'ni sonsuza dek desteklemeye devam dedi.

22 Agustos tarıhınde baslayan TYK (yurtdısı Turkmen Kurulusları) ıstısare toplantısı, ıkı gun suren toplantısının ardından oybırlıgı ıle onayladıgı sonuc bıldırısınde Kerkuk ve referandum ıle ılgılı onemlı kararlar aldı.

Turkmen kuruluslarının ITC'ne destege devam kararının da yer aldıgı sonuc bıldırısınde TYK'nın ortak siyasi konsey olusturması da belirtilmektedir.

TYK, biraraya gelerek ITC ve Türkmenlerin dünyaya tanıtılması amacıyla bir siyasi konsey oluşturma kararı aldı.

Yurtdışındaki Türkmen kuruluşları, 'Türkmen Siyasi Konseyi' adı altında gerçekleştirdiği toplantıda, ITC önderliğindeki Türkmen hareketine dış müdahalelerin engellenmesine karşı kararlar aldı. Türkmenlerin yurtdışında koordinasyon ve işbirliğini de amaçlayan Türkmen Yurtdışı Siyasi Konseyi, ilk toplantısını Berlin'de gerçekleştirmeyi kararlaştırdı.

Pazartesi, Ağustos 21, 2006

Türkmenler Yutdışından Seslenecek

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sadettin Ergeç Yurtdışı Türkmen Kuruluşları Temsilcileriyle Ankara’da buluştu.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren Türkmen temsilcileri, ITC Başkanının daveti üzere Ankara’da buluştu.

Resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye’ye yedi Türkmen milletvekili ile birlikte gelen Sadettin Ergeç, yaptığı davet üzere Ankara’ya gelen Türkmen yurtdışı temsilcileri ile de bir araya geldi.
Irak’taki genel durum ve özellikle Kerkük’ün 2007 yılında öngörülen referandum ile Kürt kontrolüne geçirilme çabalarını ele almak üzere gerçekleştirilecek Yurtdışı Türkmen Kuruluşları istişare toplantısı öncesi Ankara’ya akın eden Türkmen temsilcileri ITC başkanı tarafından sıcak karşılandı.

ITC Ankara Temsilciliğinde gerçekleştirilen ön toplantıda ITC Ankara temsilcisi Ahmet Muratlı, Şam Temsilcisi Erşet Salihi, Berlin temsilcisi Ganim Osman da hazır bulundu.

22 Ağustos Salı günü gerçekleştirilecek ve iki gün sürmesi beklenen istişare toplantılarına Avrupa’dan Hollanda, Almanya, Danimarka, İsveç, Fransa, Kanada, İngiltere, Türkiye, Avustralya ve diğer ülkelerden temsilciler katılacak.

Tallafer ve Tuzhurmatı’dan Türkmen milletvekillerinin de katılacağı toplantılar sonucu bir deklarasyon yayınlanması amaçlanıyor.

Toplantıların Prof. İhsan Doğramacı’nın Türkmen temsilciler onuruna vereceği yemek ile son bulacak.

Pazar, Ağustos 20, 2006

Türkmenlerden Kerkük resti: Sorunlar çözülmezse referanduma izin vermeyiz

19.08.2006 CUMARTESİ
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç, Kerkük’te Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde bir sayım yapılmasını ve normalleşme sürecinin sorunsuz geçmesini isterken, aksi takdirde Kerkük’ün statüsünü belirleyecek 2007 yılındaki referandumun yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi......>

Kerkük'te iç savaç uyarısı

20 Ağustos 2006
A.A.
Dünyanın kriz bölgelerinde çözüm üretmeyi amaçlayan, merkezi Brüksel'de bulunan Uluslararası Kriz Grubunun (ICG) Orta Doğu direktörü Joost Hiltermann, ABD'nin, Iraklı Kürtlerin Kerkük'ü ele geçirme çabalarını engellememesi durumunda, kentte büyük ihtimalle iç savaş çıkacağı uyarısında bulundu. Washington'da Özgür Avrupa Radyosu/Özgürlük Radyosu kuruluşunun düzenlediği bir toplantıda konuşan Hiltermann, “Iraklı Kürtlerin Kerkük'ü ve Kerkük petrolünü ele geçirmesine Türkiye'nin izin vermeyeceği” görüşünü dile getirdi.
Irak'ta mevcut anayasa uyarınca Kerkük'ün gelecekteki statüsünün belirlenmesi için 2007 sonundan önce kentte ve civarında referandum düzenlenmesi öngörülüyor.Kerkük'ün, kuzey Irak'taki Kürt bölgesinin “başkenti” ilan edilmesine çalışan Iraklı Kürtlerin, 2003 yılındaki Irak savaşından bu yana 100 binden fazla Kürt'ün kente göç etmesini sağladığı belirtiliyor.
Hiltermann, “Kerkük'e ilişkin maddenin anayasaya geçen yıl zaten şaibeli koşullarda yerleştirildiğine” işaret ederek, “Kürt göçünün sürdüğü ve bu durumda referandumu Kürtlerin kazanacağının açıkça görüldüğü bir ortamda kentin Kürtlerin eline geçmesinin, Irak'taki diğer toplumlar ve bölge ülkeleri tarafından meşru kabul edilmeyeceğini” kaydetti.“ABD'nin, Kerkük talebinden geri adım atmaları yönünde Kürtleri ikna edebilecek tek güç olduğunu” söyleyen Hiltermann, “ABD Kerkük'e karışmama politikasını sürdürürse en muhtemel sonuç, kentte bir iç savaşın çıkması olacak” dedi.
Hiltermann, ABD yönetimi içinde Kerkük'te bu sonucun engellenmesi konusunda “yaratıcı düşünen” bazı çevrelerin olduğunu, ancak bu düşüncelerin ABD'nin politikasına henüz yansımadığını kaydetti.Hiltermann, “Benim görüşüm, Kürtlerin bölgelerine katmak istedikleri Kerkük'e ilişkin açık bir çatışmaya girmesinin, Kürtlerin çıkarlarına uymadığı yönünde. Kürtler, Kerkük'ü barışçı yolla veya güç kullanarak ele geçiremez, çünkü aralarında Türkiye'nin de olduğu düşmanlarla karşılaşır. Kürtler, Kerkük'ün petrolünü de ele geçiremez, çünkü Türkiye buna izin vermez” diye konuştu.
Krizden çıkılması için alternatif bir plan ortaya atan Hiltermann, referandumun şimdilik iptalini, Kerkük'e örneğin 10 yıllık bir geçici statü verilmesini ve BM'nin bu konu için ilgili tarafları uzlaştırmaya çalışacak özel temsilci atamasını önerdi.
Hiltermann, ABD'den bu öneriyi desteklemesini istedi.

Cuma, Ağustos 18, 2006

ITC LİDERİ ANKARA'DA TÜRKMEN KURULUŞLARI İLE BULUŞACAK...

kerkuk.net 18.08.2006

Değerli Türkmen kardeşlerim;2003 Yılında Irak’ın işgaliyle, kaderimiz de değişmiştir. 2005 Yılında ise Irak’ta yoğun siyasi gelişmeler yaşanmış, iki seçim, bir referandum yapılmıştır.En önemlisi, ilk seçimden sonra, başarısız gibi gösterilmek istenen ITC, demokrat bir örgüt olduğunu, 4. Kurultayını yaparak ve yeni lider kadrolarını belirleyerek göstermiştir. Bundan da önemlisi, ITC zoru seçmiş, 15 Aralık 2005 seçimlerine tek başına girerek meşrulaşmış ve Türkmenlerin en büyük örgütü olduğunu ispatlamıştır. Türkmenler, bugün farklı görüşlerden de olsa, Irak Ulusal Meclisi’nde 9 Türkmen milletvekiliyle temsil edilmektedir. ITC artık, Türkmenleri birleştirici ve uzlaştırıcı bir misyon da üstlenmiştir. Burada en önemli görev de örgüte, bu örgütü ayakta tutan sizlere düşmüştür.. Şayet bugün dimdik durabiliyorsak, sizlerin sayesindedir.
Bildiğiniz gibi, Irak dışında “Türkmen Meclisi” olarak nitelenebilecek, ilk istişare toplantısını, 4. Kurultay öncesinde ve kurultaya yön verecek nitelikte, 2 Nisan 2005’ta Ankara’da yaptınız. 65 Türkmen kişi ve kuruluşunun katılımıyla gerçekleşen toplantıdan çıkan sonuç bildirisi, adeta toplumsal bir hareketin siyasal inanç ve amaçlarının en açık ifadesiydi.
Bu istişare toplantısının amacına ulaşması ve yararlarının da görülmesi üzerine, zaman ve zemin müsait olduğu takdirde, yılda en az bir kez yapılmasını düşünmüştük. Şimdi bu düşüncemizi bir kez daha kuvveden fiile geçirme sırası gelmiştir..
Bu yıl 11. yılını, her zamankinden farklı bir anlayışla, birlik ve beraberlik içinde kutlayan ITC’den beklentileri konuşmak, eylem ve söylemlerimizi belirlemek, dolayısıyla Türkmenlerin yazgısını değiştirmek üzere sizleri, 21/08/2006 - 24/08/2006 günleri, Ankara’da yapacağımız, toplantıya davet ediyorum. Bu davete katılmanızı ve varsa önerilerinizi yazılı olarak faks ile en kısa sürede Türkiye Temsilciliğimize bildirilmenizi önemle rica ederim.
Saygılarımla…
18/08/2006
Sadettin Ergeç
Irak Türkmen CephesiLideri

İran sınırı geçerek Irak’ta PKK’ya karşı operasyon başlattı

06:50
17 Ağustos 2006 / Perşembe
NAMIK DURUKAN Erbil
İran ordusunun Kuzey Irak ve Türkiye sınırında PKK'ya yönelik sürdürdüğü harekat genişledi. Kandil'in İran tarafı ile Sinoya bölgesinde PKK kampları havadan ve karadan bombalanırken, pusu eylemi yapan PKK'lıların 8 İran askerini öldürdüğü iddia edildi. İran ordusu Kuzey Irak ve Türkiye sınırında PKK'ya yönelik yeni bir kapsamlı operasyon başlattı. Şemdinli'nin karşısında yer alan Hakurk, Lolan, Kabri Zahir ve Curcan ile Xinere, Nazdari, Sinoya ve Kandil'deki PKK kampları, dün İran tarafından bombalandı. Ayrıca bölgeye füze ve topçu atışları yapıldı. Sinoya bölgesine yapılan bombalamada iki PKK'lı ölürken, sınırın İran tarafında kalan dağlık alanlarına helikopterle indirilen askerler ve PKK'lılar arasında yer yer çatışmalar yaşandı. Kandil'e yakın noktada operasyona çıkan İran askerlerini taşıyan askeri araçlar da PKK'nın saldırısına uğradı. Erbil'de yayınlanan Hwler Post'un haberine göre, pusuda 8 İran askeri yaşamını yitirdi. Olay bölgesine çok sayıda asker sevkedilirken, çatışmalar nedeniyle sınır köylerinde oturan çok sayıda aile bölgeyi terketti.

Perşembe, Ağustos 17, 2006

Lübnan mi Kerkük mü


Türk askerinin gideceği adres, ‘Lübnan’ mı yoksa Kerkük ve Telafer midir?

Terör örgütüne karşı ‘sınırötesi’ operasyona gelince “Amerika acaba ne der” korkusuyla bin türlü bahanenin arkasına sığınanlar, şimdi “Amerika öyle buyuruyor” diye ‘aslanlar gibi’ Lübnan’a asker göndermeye hazırlanıyorlar!..‘CIA’nın ....>

Salihi'den Açıklama

ITC Sam
Türkmeneli TV 17.08.2006

BM tarafından Türkmenlere İltica verilmesi asılsızdır…Kerkük üzerine oynanan oyunlar gün gittikçe büyüyor. En son oyun ise, Suriye’de açılan BM bürolarınca Türkmenlere Avrupa ve ABD’ye iltica kabul’ü şayisi asılsız çıktı. Bazı Türkmenler bu dedikoduya kulak asarak Kerkük’te Suriye’ye gelmişler, ancak böyle bir şey olmayınca, tekrar geri dönmüşlerdir.Türkmeneli TV ITC Şam ve Lübnan temsilcisi Erşet SALİHİ ile bir telefon görüşmesi yaparak, olayın asılsız olduğunu açıkladı.

Çarşamba, Ağustos 16, 2006

PKK’nın büroları hálá açık


16 Ağustos 2006
Can HASASU KERKÜK, DHA
IRAK yönetiminin ve Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt hükümetinin, terör örgütü PKK’nın ülkedeki varlığına izin verilmeyeceği yönündeki açıklamalarına karşın, terör örgütü ile ilişkisi olduğu öne sürülen Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi büroları Kuzey Irak’ın çeşitli kentlerindeki faaliyetlerini sürdürüyor. Partinin Süleymaniye’de bulunan genel merkezinden yapılan açıklamada da, başkent Bağdat’taki büroları için kapatma kararı alındığı yönündeki haberler yalanlandı. Genel merkezden bir yetkili, kendilerine Bağdat yönetimi tarafından böyle bir karar alındığına ilişkin henüz resmi bir tebligat yapılmadığını söyledi. Bu açıklamalara rağmen, partinin Bağdat bürosundaki tabelanın indirildiği bildirildi. Öte yandan, Bağdat’ta bulunan ve PKK’nın ofis olarak kullandığı Abdullah Öcalan Kültür Merkezi’ndeki eşyanın boşaltıldığı ancak tabelanın kaldırılmadığı belirtildi.

Salı, Ağustos 15, 2006

ABD'den PKK'ya yıldönümü mesajı: Silahlarını bırak

10:15
15 Ağustos 2006 / Salı
Terör örgütü PKK’nın saldırılarına başlamasının 22’nci yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), PKK’nın Türkiye’deki Kürtler’e de zarar verdiğini belirtti ve örgütün silah bırakmasını istedi........>

KYB Musul'daki bürosuna intihar saldırısı

Son Dakika
15 Ağustos 2006
MUSUL (A.A)
Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Musul'daki bürosuna intihar saldırısı düzenlendi, saldırıda 5 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.
Polisin verdiği bilgiye göre, saldırgan patlayıcı yüklü bir kamyonu IKYB bürosunun otoparkında infilak ettirdi. Patlamada bir katlı binanın hasar gördüğü, 5 otomobilin yandığı bildirildi.
Öte yandan, Kerbela'da ABD karşıtı bir Şii imamın yandaşlarıyla Irak askerleri arasında çatışma çıktı. Ordu kaynakları, çatışmanın askerlerin Mahmud el Hasani adlı imamın okulunu basarak silah aramaları üzerine çıktığını söylediler.
Hasani'nin internet sitesinde kendisinden “Büyük Ayetullah” olarak söz ediliyor. Sitede, askerlerin baskının, imamın ABD işgaline karşı milliyetçi tutumu yüzünden yapıldığı belirtiliyor.

Cumartesi, Ağustos 12, 2006

Ankara, Neçirvan Barzani'nin PKK arabuluculuğunu redettmiş


12 Ağustos 2006
Ferit ASLAN/ DİYARBAKIR, (DHA
)Terör örgütü PKK yanlısı tutumuyla bilinen Irak Parlamentosu'nun Kürt Milletvekili Mahmut Osman, Türkiye'nin PKK sorununun çözümü konusunda Kuzey Irak'taki yerel Kürt yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani'nin arabuluculuk yapma önerisini kabul etmediğini öne sürdü. Londra'da yayımlanan ‘El Zaman' gazetesine konuşan Osman, Türk Hükümeti'nin, Kürt Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin terör örgütü PKK ile yaşanan sorunun çözümü konusundaki arabuluculuk önerisinde bulunduğunu ancak, Ankara'nın bunu kabul etmediğini ileri sürdü. Osman, “Türk Ordusu sınıra yığınak yapmaya devam ediyor. Bu Bağdat'ta, Türkiye'nin yeniden Federal Irak'a girmesine işaret olarak algılanıyor” dedi.

Irak'ta Talabani'nin örgütüne saldırı

11 Ağustos 2006

BAĞDAT (A.A)
Irak'ta, Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) bürosuna saldırı düzenlendi.
Polisin verdiği bilgiye göre, Şii dini lider Ayetullah Muhammed el Yakubi'ye bağlı 50 kadar silahlı adam, IKYB bürosunu basarak korumaları dövdüler, eşyaları dağıttılar ve ayrılmadan önce binayı ateşe verdiler.
Saldırganların korumaların silahlarına el koydukları, saldırı sırasında büroda bir yetkili bulunmadığı belirtildi. Saldırganların, IKYB'nin resmi gazetesini, El Yakubi'yi eleştirmekle suçladığı belirtildi. Fadhile (Fazilet) partisinin başkanı olan El Yakubi, Başbakan Nuri El Maliki'nin Şii ittifakında yer alıyor.

Cuma, Ağustos 11, 2006

Barzani: Türk ordusu sınırı bombalıyor


07:25
11 Ağustos 2006 / Cuma
İhsan DÖRTKARDEŞ DHA
TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak sınırına 1 ayda 4 kez top ateşi açtığını öne süren Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri ve ’Kürdistan Bölge Başkanı’ Mesut Barzani, her türlü sınır ihlalini kınadıklarını söyledi. Barzani, Kuzey Irak’ta su ve elektrik gibi konularda yaşanan sıkıntılar karşısında, protesto gösterilerinin artması üzerine Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’ye bağlı Irak Kürdistan Yurtsever Birliği (IKYB) yöneticileri ile Selahaddin kentinde olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonunda soruları yanıtlayan Barzani, 3 gün önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Amediye ilçesi Kanimasi beldesine bağlı Beduhe Köyü’ne, bu ay içinde 4’üncü kez top ateşi açtığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine şunları söyledi: "Ne Kürdistan Bölge Hükümeti, ne de lrak Hükümeti, bu bombardımanlar karşısında sessiz kalmamıştır. Bombardımanlara karşı tavır belirledik. Biz bunu kınadık. Şimdiye kadar öyle tehlikeli ciddi bir şey olmadı. Fakat, her türlü sınır ihlali ve müdahaleyi elbette ki kınıyoruz." Toplantıda ise Kuzey Irak’a dışarıdan getirilen akaryakıt ve Bağdat’tan verilen elektriğin adil ve eşit dağıtımı konusunda durulurken, rafinerilerin terörist saldırılarına karşı daha sıkı korunması benimsendi.

Gül Türkmen Vekillerle Görüştü


"Kerkük'ün geleceğiyle ilgili anlaşma olmadan referandum çözüm değil."
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kerkük'ün geleceği ile ilgili mutabakat sağlanmadan yapılacak referandumun, tek başına çözüm olamayacağını söyledi. .....>

Perşembe, Ağustos 10, 2006

Gül: Kerkük için referandum, herkesin rızasıyla yapılmalı

10 Ağustos 2006
ANKA
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül görüştüğü Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi’ye “Kerkük için referandum, herkesin rızasıyla yapılmalı” mesajını iletti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İstanbul’da biraraya geldiği Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi’ye “Kerkük için referandum herkesin rızasıyla yapılmalı” mesajını verdi. Türkiye’nin PKK ile mücadelede kararlılığını aktaran Bakan Gül, Irak Yönetimi’nin PKK’nın tasfiyesi yönünde attığı adımlar hakkında El Haşimi’den bilgi aldı. ...........>

Erdoğan, Türkmen Milletvekilleri ile görüştü

Türkmeneli.org
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi ve Irak Parlamentosu'ndaki 7 Türkmen milletvekiliyle görüştü.
Başbakan Erdoğan, terör örgünün Irak'ın kuzeyindeki varlığının sona erdirilmesine ilişkin adımlar atılmasını isterken, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi, bu konuda her türlü çabayı göstereceklerini taahhüt etti.
Başbakan Erdoğan, İstanbul'daki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde ilk olarak Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme bir saatten fazla sürdü.
Edilen bilgiye göre, görüşmede Başbakan Erdoğan Tarık El Haşimi'den Irak'ın kuzeyini terör örgütü için güvenli bir sığınak olmaktan çıkarılmasını istedi.
Bu konuda tatminkar adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, PKK'nın terör örgütü olarak kabul edilmesinin önemine değindi.
Haşimi de "Türkiye en önemli, en büyük komşumuz. Türkiye'yi rahatsız edecek faliyetlere izin vermeyiz. Ben her türlü çabayı göstereceğimizi size taahhüt ediyorum." diye konuştu.
Erdoğan, Irak Parlamentosu Üyesi 7 Türkmen Vekille de Görüştü
Başbakan Erdoğan, daha sonra aralarında Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sadettin Ergeç'in de yer aldığı Irak Parlamentosu üyesi 7 Türkmen milletvekilinden oluşan heyeti kabul etti.
Basına kapalı görüşmede, Başbakan Erdoğan'ın Türkmen milletvekillerinden hiç bir ayrım yapmadan bir Türkmen grubu oluşturmaları gerektiğini vurguladığı bildirildi.
Başbakan Erdoğan, Irak Türkmenleri'nin birlik ve beraberliklerini bozmadan, ayrımcılık yapmadan birlikte hareket etmeleri halinde etkin bir siyasi grup olacaklarına da dikkat çekti.
Görüşmeye, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu da katıldı. (TRT)

Çarşamba, Ağustos 09, 2006

PKK'yı yokedeceğiz


PKK'yı yokedeceğiz
Türkiye'de resmi temaslarda bulunan Irak Devlet Başkanı Talabani'nin Sünni yardımcısı Tarık Haşimi, ne pahasına olursa olsun Kuzey Irak'taki PKK varlığına son vereceklerini söyledi ....>

ITC Başkanı Ankara'da

Resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen ITC başkanı Sadettin Ergeç beraberindeki heyet ile birlikte Irak konusunu Türk yetkilileri ile görüşecek.
Seçimlerde değişik listelerden Irak Meclisine seçilen altı kişilik Türkmen heyeti, 2007 yılında yapılması planlanan Kerkük referandumu başta olmak üzere Kürtlerin Kerkük planları ve yarattığı tehlikelerin görüşülmesi bekleniyor.

'Kuzey Irak'a Türkiye ateş açtı' iddiası


Kuzey Irak’taki Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) internet sitesi, Türk topçusunun Kuzey Irak’a ateş açtığını öne sürdü.
“Peyamner“ adlı internet sitesi, Amediye ilçesi Kanimasi beldesine bağlı Beduhe Köyü’ne bu ay içinde 4’üncü kez top ateşi açıldığını iddia etti.
Haberde, ölen veya yaralanan olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi. Habere göre, köy sakinleri top ateşinin çok ağır olduğunu ve köye yakın yerlere isabet ettiğini savundu.
08.08.2006 12:08:00

Salı, Ağustos 08, 2006

Irak BM'den çalışmaları bir yıl daha uzatmasını istedi

8 Ağustos 2006
BAĞDAT (A.A)
Irak hükümeti, BM'den, ülkede yaptığı çalışmaları bir yıl daha uzatmasını istedi.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a gönderdiği mesajda, BM heyetinin bir yıl daha Irak'ta kalmasını istedi.
Annan, geçen hafta, Irak'taki BM heyetinin görev süresinin bir yıl uzatılmasını tavsiye etmişti.Irak'taki BM mevcudiyetinin görev süresi 11 Ağustos 2006'da sona eriyor. BM, Irak'ta yargı ve yasama sürecinin oluşturulmasının yanı sıra yeniden yapılanma ve insani yardımlar konusunda yardımlarda bulunuyor.

AB'den üye devletlere köstebek suçlaması



8 Ağustos 2006
A.A.
AB dönem başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Birlik üyesi ülkeleri, önemli dış politika belgelerini, aralarında İsrail'in de bulunduğu Birlik dışındaki bazı ülkelere sızdırmakla suçladı. Tuomioja, Helsinki'de yayımlanan Hufvudstadsbladet gazetesinde yer alan yazısında, Orta Doğu ile ilgili bütün AB belgelerinin üye ülkelere dağıtılmasından bir saat sonra Tel Aviv, büyük olasılıkla da Washington ve Moskova tarafından bilindiğinden uzun süredir haberdar olunduğunu kaydetti.

Talabani, Öcalan'dan nefret ediyor

  • Ne Talabani ne Barzani PKK'ya harekât yapmayacak, bilelim. Onlar Türkiye'den genel af bekliyor. İkisi de PKK'dan hoşlanmıyor aslında. Talabani Apo'dan küfürle bahsediyor
  • Başbakan 'Afganistan gibi K. Irak'a da NATO gücü yerleştirilsin' dedi. Edilecek laf değil. Türkiye'nin PKK'ya karşı güvenliğini NATO'da arayacak kadar zayıf mısın sen?
  • Lübnan'daki savaş aslında İran-İsrail savaşıdır. Ama bu savaşın İran topraklarına intikali, İsrail'in gücünün yeteceği, altından kalkacağı bir iş değil. O, Amerika'nın işi

    NEDEN? Cengiz Çandar
Ortadoğu, bölgenin haritasını yeniden değiştireceğini düşündüren çalkantılar yaşıyor. Bölgenin sahip olduğu büyük petrol rezervleri, dünyanın büyük güçlerini bu topraklarda karşı karşıya getiriyor. Irak'taki Şii-Sünni çatışması, Lübnan'daki İsrail-Hizbullah savaşı gibi, yerel gözüken çatışmalar, aslında henüz yüz yüze gelmeyen büyük güçlerin karşılıklı hamleleri gibi gözüküyor. Ortadoğu, kendisini değiştirecek çalkantıları, büyük insanlık dramlarıyla yaşarken, Türkiye de PKK nedeniyle Kuzey Irak'taki gelişmeleri dikkatle izliyor.
K. Irak'la ilgili planlar dile getiriliyor. Ortadoğu'da ve K. Irak'ta yaşananların nedenlerini, nasıl gelişmeler beklenebileceğini, Amerika'nın ve Barzani'nin PKK'ya nasıl baktığını, bu bölgeyi çok iyi tanıyan, yaptığı analizlerle Ortadoğu konusunun en önde gelen otoritelerinden biri olan Cengiz Çandar'a sorduk.

Pazartesi, Ağustos 07, 2006

Financial Times: Irak dağılırsa Türkiye Kürtler'e müdahale eder

13:00
07 Ağustos 2006 / Pazartesi
Financial Times gazetesi, Irak’ta bir dağılma gerçekleşmesi halinde, Türkiye’nin Kürtler’in bağımsız olmasını önlemek için müdahalede bulunabileceğini öne sürdü.
Dünyanın önde gelen finans gazetelerinden Financial Times, Irak’ta kesin çizgilerin kalmadığını ve ülkenin hızla bir sivil savaşa doğru sürüklenmekte olduğunu belirtti. Gazetede yayınlanan bir köşe yazısında, ABD Başkanı George Bush’un 2003 yılı Mayıs ayında yaptığı “görev tamamlandı" açıklamasına rağmen Irak’ta her geçen gün durumun daha da kötüye gittiği ifade edildi.
“SOKAK SOKAK ETNİK TEMİZLİK YAPILIYOR"
Irak’ta mezhep savaşlarının her gün ortalama 100 kişinin hayatına mal olduğu aktarılan yazıda, Sünni direnişçiler ve Şii milisler tarafından sokak sokak etnik temizlik yapıldığı belirtildi.
Yazıda, bu ortamdaki Irak’ta bir bölünmenin gerçekleşmesi halinde bu ülkenin komşularının da kendi çıkarlarını korumak için Irak’a müdahale edebilecekleri ifade edildi.
“TÜRKİYE MÜDAHİL OLUR"
Financial Times, böyle bir gelişmenin yaşanması halinde Türkiye’nin, Kürtler’in bağımsız bir bölge kuramaması için Irak’a müdahale edebileceği değerlendirmesini yaptı.

Türkmeneli TV'ye PKK iftirasi

Türkmeneli TV'nin, terör örgütü PKK'nın terörist eylemleri ve Türkiye'nin muhtemel Kuzey Irak Operasyonu haberlerini yayınlaması, yazarı belirsiz bir yazı ile PKK propagandası yapmakla suçlamasına tepki verildi. Kim olduğu saklanan yazarın yazısını yayınlayan site eleştirildi.

''Değerli Kerkük Feneri okurlarımız.

Türkmen davasında çok büyük katkıları olan Biz Türkmeniz sitesinde yazılan haksız ve yersiz bir makale ile ilgili görüşlerimizi sizlere aktarmak istedik. Elbette bu görüşler değerli Biz Türkmeniz sitesinin düşüncelerini yansıtmamaktadır. Ancak bu gibi yazılar internette Türkmen sitelerinde yer alması toplumumuzu ve milli davamızı olumsuz bir şekilde etkilemektedir.
Aşağıdaki yazı Biz Türkmeniz sitesi 05.08.2006 tarihli gündeminde yer almaktadır
Mavi renkli yazılar Kerkük Feneri'nin yorumudur.
Lütfen Yanlışlıklara karşı siz de sesiz kalmayın.''

Pazar, Ağustos 06, 2006

Türkiye, Irak’ta barış gücü olsun


5 Ağustos 2006
Lübnan’a yönelik muhtemel bir uluslararası güç için Türkiye’nin katılımı tartışmaları sürerken ABD’de son olarak Irak’a uluslararası bir gücün yerleştirilmesi ve Türkiye’nin de bu gücün içinde yer alması tartışmaları başladı. ABD’nin önde gelen köşe yazarlarından Thomas Friedman, New York Times gazetesinde yayınlanan yazısında, ABD’nin Irak’ta demokrasi değil iç savaş bekçiliği yaptığını belirterek, "Artık B Planı’nı düşünmenin zamanıdır" dedi ve bu plana Türkiye’nin de dahil edilmesi gerektiğini yazdı. Öneride, uluslararası barış gücü koalisyonuna katılması gereken ülkelerin Türkiye, ABD, Rusya, Avrupa, Japonya, Hindistan, Çin, Suudi Arabistan, Mısır, İran, Suriye ve Ürdün olduğu ifade edildi. Friedman, Irak’ta Bosna benzeri bir barış konferansı yapılması ve bu konferansta Irak’taki bütün gruplarla komşuların bir araya getirilmesi gerektiğini belirtti.

Cuma, Ağustos 04, 2006

Iraklı Şiiler Hizbullah'a destek için Bağdat'ta toplanıyor


4 Ağustos 2006
BAĞDAT (A.A)
Iraklı binlerce Şii, Lübnan'ın güneyinde İsrail ile çatışan Hizbullah'a destek amacıyla başkent Bağdat'ta toplanmaya başladı.
Şii lideri Mukteda Sadr'ın çağrısı üzerine, cuma namazından sonra tertip edilecek İsrail karşıtı gösteriye hazırlanan eylemciler, başkente dünden itibaren akın etmeye başladılar.
Bağdat'ın Sadr semtindeki gösteriye katılacak çok sayıda eylemcinin, İsrail'i karşısına almasının ardından birçok Arap tarafından kahraman gözüyle bakılan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın resimlerini taşıdıkları dikkat çekiyor. Irak Savunma Bakanlığının gösteriye onay vermesi üzerine, Irak yönetiminin İsrail'e yönelik tepkiye ortak olduğu ve Mukteda Sadr'ın, Irak siyasetindeki etkinliğini gösterdiği yorumları yapılıyor.
Mukteda Sadr ve kendisine bağlı Mehdi Ordusu, Irak'ta mezhepler arasındaki şiddetin ve olası bölünme sürecinin baş sorumlusu olarak gösteriliyor.

Musul Emniyet Müdürü'ne bomba yüklü araçla suikast

11:20
04 Ağustos 2006 / Cuma
Irak'ın üçüncü büyük kenti Musul'da bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda Musul Emniyet Müdürü öldü.
Polis kaynakları, Emniyet Müdürü Muhammed Bilal'in yanı sıra iki korumasının patlama sırasında öldüğünü kaydetti.
Kentte ayrıca birkaç karakola düzenlenen saldırıların ardından Amerikan ve Irak birlikleri ile militanlar arasında ağır çatışmalar çıktığı ve 9 kişinin öldüğü bildirildi.
Bu arada, AFP'nin haberinde, Musul'da polis güçlerini hedef alan 3 bomba yüklü araç ve ev yapımı bombalarla saldırı düzenlendiği, atılan havan toplarınınsa bir karakola isabet ettiği, bunun ardından, direnişçilerin polislerin üzerine ateş açtığı bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir polis yetkilisi, bu saldırılarda biri emniyet müdürü 9 polisin öldüğünü söyledi.
Musul'daki yetkililer, yarına kadar sokağa çıkma yasağı ilan ederken, Dicle Nehri üzerindeki köprüleri kapattı.

Perşembe, Ağustos 03, 2006

Iraklı Kürtler PKK'ya karşı harekete geçti

Barzani: Türkler bu kez ciddi
03.08.2006
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, sınırötesi operasyonun 'şimdilik söz konusu olmadığının' sinyallerini verdi.
PKK ile mücadelede Türkiye'nin kararlılığı hem Irak hükümetini hem de Kürt grupları harekete geçirdi. Türkiye'nin kararlılığı, Bağdat'taki Türk diplomatlar tarafından Irak'ın Kürt Devlet Başkanı Celal Talabani'ye anlatıldı. Bağdat'taki ABD diplomatları da aynı telkinde bulununca, Talabani Irak'ın kuzeyindeki "Kürt bölgesi başkanı" Mesud Barzani'yle görüşüp, "Türkler bu kez ciddi" mesajını iletti.
Karayılan'la konuştu
Kuzey Irak'taki Türk istihbarat birimleri, Kürt bölgesel hükümetinin "başbakanı" Necirvan Barzani, yardımcısı aracılığıyla PKK yöneticisi Murat Karayılan ile temasa geçtiğini Ankara'ya rapor etti. Edinilen bilgiye göre Barzani, Karayılan'ı bölgelerini Türkiye'ye saldırı amaçlı olarak kullanmaması için uyardı.
Irak'ın kuzeyinden gelen bu "işbirliği mesajları" sonucunda Türkiye de politikasını yumuşattı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan dün düzenlediği basın toplantısında sınırötesi operasyonun "şimdilik sözkonusu olmadığının" sinyallerini verdi.
Irak tedbirleri anlattı
Tan şöyle dedi: "Irak makamları, son dönemde PKK terör örgütünün Irak'taki faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin olarak almayı öngördükleri tedbirler hakkında tarafımıza bilgi vermişlerdir. Bu tedbirlerin en kısa zamanda somut sonuçlar vermesini beklemekteyiz. Bunun da yakın takipçisiyiz."
Tan, Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü mekanizmaya ilişkin bir soru üzerine de, bu mekanizma çerçevesinde yürütülen toplantıların ileride yapılmasının söz konusu olduğunu, zamanlama bakımından henüz kesin kararın alınmadığını kaydetti.
Haber: Zeynep GÜRCANLI

ABD'den Kerkük'e 8 bin konutluk proje

ABD'nin Kuzey Irak'ta ki Kerkük kentinde büyük bir konut projesini finanse edeceği bildirildi. Mesut Barzani'nin başında bulunduğu IKDP'ye yakınlığı ile bilinen Peyamner Haber Ajansı'na göre, Kerkük İl Meclis Başkanı Rızgar Ali, Kerkük'te ABD'nin sağlayacağı parasal yardım ile 8 bin üniteden oluşan bir yerleşim projesinin gerçekleşeceğini açıkladı. Rızgar Ali, Kerkük İl Meclisi'nde yaptığı konuşmada söz konusu yerleşim ünitelerinin, kent merkezi ile sınırlı kalmayacağını, 'Dubız, Kara İncir, Haviçe ve Dakuk'u da içine alacağını söyledi.
ERBİL (ANKA)

Çarşamba, Ağustos 02, 2006

Türkmen Medyasinin gururu Türkmeneli TV'ye destek


Kerkük Feneri'nden Türkmeneli TV'ye destek kampanyasi

Üçüncü kuruluş yıldönümünü kutlayan Türkmeneli TV, kurulduğu günden itibaren gerçekleştirdiği uydu yayını aracılığı ile Türkmenlerin sesini dünyaya duyurmayı başarmıştır.
İzlediği objektif yayın politikası ise bağımsız basın anlayışını başarıyla temsil etmiştir.
Basın/yayın ve sosyal bilimlerde akademik düzeyde eğitim görmüş genç Türkmen medya mensuplarına açtığı istihdam imkanı, Türkmeneli TV'yi eleştirenlerin göremedikleri en önemli özelliğidir.
Her gün kendisini yenileyen ve Türkiye'den başlattığı yayınlarla gelişen Türkmeneli TV, gelecekte de dünya çapında faaliyet gösteren bir global medya aracı olmayı hedeflemektedir.

Savaş Nurettin

PKK'ya karşı Türkiye-Irak işbirliğini ABD doğruladı


07:35
02 Ağustos 2006 / Çarşamba
ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak hükümetinin, terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığına karşı mücadelede Türk hükümetiyle çok yakın şekilde çalışmaya kararlı olduğunu bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, PKK ile mücadele konusunda sorulan bir soru üzerine, ''Irak hükümetinin kararlı olduğu konu, Irak topraklarından Türk halkına karşı terörist saldırılar düzenlenememesi yönünde Türk hükümetiyle çok yakın şekilde çalışmak. Bu yönde yakın zamanlarda bazı iyi görüşmeler yapıldı ve bu iyi görüşmelerin devam etmesini bekliyorum. Ortak amaç, bu saldırıların, Irak topraklarından yöneltilmesine izin verilmemesi'' dedi.
Sözcüye, Iraklı Kürt lider Mesud Barzani'nin yaklaşık bir hafta önce sarf ettiği belirtilen ''bir komşu ülkeden kuzey Irak'a saldırı gelirse kendimizi savunuruz'' sözü hatırlatılarak, ABD'nin görüşü soruldu. McCormack, ''şimdi insanların bunu konuştuğunu sanmıyorum. İnsanlar, bu sorunun çözümü için nasıl birlikte çalışılabileceğini konuşuyor. Dolayısıyla Türk hükümeti, Irak'a operasyon düzenlenmesinden bahsetmiyor. Herkes, bu soruna çözüm bulmak istiyor'' diye konuştu.