Cuma, Nisan 07, 2006

’Yeşil Bölge’siz Bir Bağdat

ABD’den gelen bir açıklamaya göre, Bağdat yeşil bölgede faaliyet gösteren uluslararası organızasyonlara bölgeden çıkmalaranı bildirmiştir.

Gelecek aylarda asker sayısını azaltmayı öngören ABD’nin bu kararı, dolayısıyla özellikle birçok şirketi güvenlik sorunuyla karşı karşıya bırakacaktır. Irak’taki tehlikeden kaçan şirketler komşu ülkelere yerleşmeye yöneleceklerdir.

Bağdat’ın Dicle Nehri kenarında, 6436 M² büyüklüğündeki yeşil güvenlik alanı, dışındaki tehlikenin önemini de göstermektedir. Direnişçilerin de tehditleri coğrafi yön değiştirecektir.

Gerek ABD’de gerekse de Irak’ta tepkilerle karşılaşacak bu tahliye uyarısı, ABD’nin Bağdat’tan ve hatta Irak’tan çekilmesi(kısmi) fikrini uyandırıyor.

Irak’a müdahil en önemli politik aktör ve gazetecilerin barındığı bölgenin ABD askerinden kısmen arındırılması, yaklaşan ABD Kongresi Kasım ara seçimleri için açık bir mesaj mahiyetinde de değerlendirilebilir.

2004 yılında 800lük bir taburun güvenliği sağladığı bölgenin belirli bölümlerinin Irak ordusuna devredilmesi de uzun zamandır planlanmaktaydı.

Böyle bir gelişme Iraklı yöneticilerce memnuniyetle karşılanmalıdır. Nitekim Bölgeyi kontrol etmek sembolik bir güç ifadesidir aynı zamanda. Üstelik ABD işgali izleniminden kurtulup egemen otorite imajını kazandıracaktır.

Savaş NURETTİN