Cuma, Ocak 19, 2007

İslam diniyle ve Türkmen kimliğimizle iftihar ediyoruz


ITC Londta Temsilcisi Asıf Serttürkmen Demokrasi TV’ye konuştu:

Iraklı kimliğimizle gurur duyuyoruz

ITC Londta Temsilcisi Asıf Serttürkmen,Londra’da Arapça yayın yapan Demokrasi TV’ye konuştu. Kerkük ve Türkmen konularının yanı sıra ABD askerlerinin geçtiğimiz hafta bir grup İranlı yetkiliyi Erbil’de göz altına alması konusunun masaya yatırıldığı programda ITC Londra Temsilcisi Asuf Serttürkmen, Kürt partilerin Kerkük’ün demografisini değiştirdiğini ifade etti.

Kürt partilerin, Kürtlerin Kerkük’e gelmesi için kendidlerine cüzi paralar karşılığında arazi sattıklarını belirten Serttürkmen, şimdiye kadar 600 binden fazla Kürdün Kerkük’e yerleştirildiğini söyledi.

Serttürkmen, Irak’ın kuzeyi Erbil, Süleymani ve Türkiye, Suriye ile İran’dan getirilen Kürtlerin Türkmenler’e ait arazilere yerleştirildiğini, bunun üzerine Saddam döneminde 850 bin olan Kerkük nüfusunun 1.5 milyona yükseldiğini, Kürt partilerin amacının bu yıl yapılması beklenen referandum sonuçlarının kendi leyhlerine olmasını garantiye almak olduğununun altını çizdi.

Son günlerde Kerkük’teki Türkmen semtlerinde artan şiddete de temas eden ITC Londra Temsilcisi Serttürkmen, “Kürt milisleri Türkmen işadamlarını tehdit ediyor. Kürtlere para vermeyi reddeden Türkmen işadamlarının iş yeri ve evleri ateşe veriliyor. Çarşamba günü Korya Polis Merkezine karşı düzenlenen saldırıda onlarca Türkmen hayatını kaybetti ve yaralandı. Kerkük’teki tüm kurumlar Kürt grupların kontrolünde. Polis, ordu ve diğer kurumları Kürt partileri kontrol ediyor. Dairelerde Kürtler hakim. Eğitim Dairesi Müdürü defalarca öldürmeye çalışıldı. Eski eğitim müdürü öldürüldü.” dedi.

Türkmenlerin kökeni hakkındaki soru üzerine Serttürkmen şöyle konuştu: “ Biz tarihi ve coğrafi olarak Irak’a aitiz. Bununla da gurur duyuyoruz. Dinimiz olan İslam diniyle ve Türkmen kimliğimizle iftihar ediyoruz. Ülkemiz Irak uğrunda birçok fedakarlıkta bulunduk. ITC, Irak’ın birliği için aktif rol oynamaktadır. Irak’ın kuzeyinde Irak bayrağını taşıyan tek taraf ITC’dir.”.

Türkmen kenti Telafer’deki duruma da temas eden Serttürkmen, buradaki halkın baskı altında tutulduğunu, Hasanköy ve Sarayköy gibi mahallelerin yerle bir edildiğini, birçok Türkmen gencin tutuklanarak Erbil, Zaho ve Musul’a gönderildiğini, halkın toplu göce maruz kaldığını belirtti.

Türkçe’ye çeviren: Dilşat Terzi