Çarşamba, Temmuz 11, 2007

ERGEÇ ABD'YE GİTTİ, BOMBALAR PATLADI

Tuesday, 10 July 2007
Kerkük'ün Tuzhurmatu bölgesinde gerçekleştirilen ve 150'den fazla Türkmenin ölümüne neden olan bombalı saldırının, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç 'in referanduma ilişkin ABD ve Türkiye'deki temaslarının hemen ardından gerçekleştirilmesi dikkat çekti.
Ergeç'in Kerkük'teki referandumun ertelenmesi amacıyla gerçekleştirdiği temasların başarılı geçtiği belirtilmişti.

ITC'nin Ankara Temsilcisi Ahmet Muratlı, yaptığı açıklamada, Ergeç'in ABD ziyareti ile patlamaların aynı zamana gelmesinin rastlantı olmadığını söyledi.

ABD'de birçok üst düzey görüşme yaptıklarını ve bunların çok başarılı geçtiğini anlatan Muratlı, "Ne yazık ki patlamalarda Irak Türkmen Cephesi'nin, ABD'ye gerçekleştirdiği ziyaretin olumlu geçmesinin büyük bir etken olduğunu söyleyebiliriz" yorumunu yaptı.

Kentin geleceği ile ilgili olarak yapılacak referandum için gerekli şartların oluşmadığını anlatan Muratlı, ilk önce normalleştirme ve nüfus sayımının yapılması gerektiğini, daha sonra ise tüm Irak'ta bir Kerkük referandumu yapılması isteklerini ABD'ye ilettiklerini anlattı.

Ahmet Muratlı, "Üst düzeyde gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde, hem ABD hem de BM tarafı yaklaşımımızı olumlu ve gerçekçi bulduklarını ilettiler" dedi.
Dışişleri'ne gittiler

Kerkük'teki patlamalarla ilgili olarak dün Sadettin Ergeç ile Ahmet Muratlı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin konuya ilişkin ITC'den bilgi aldığı ifade edildi.Ankara'nın söz konusu olayı, referandumun ertelenmesi yönündeki iddiasını kuvvetlendirmek üzere BM ve ABD'nin önüne de koymayı planladığı öğrenildi.