Salı, Mart 28, 2006

Irak Egemenliğinin Parçalanması -2-

Savaş NURETTİN

(Ikinci bölüm)
Polis Kılığı ile İntikam

Irak işgali’ni içeren Pentagon’un Amerikan Kongresine gönderilen dört aylık ‘‘güvenlik ve istikrar’’ raporu kötü gidişatı belgelemektedir.
Rapora göre(stripes.com) 20 Ocak itibariyle savaş sonrası saldırılar son dört ayda rekor düzeye ulaşmıştır: 2005 Oğustos 29 ve 2006 Ocak 25 tarihleri arası 550’den fazla saldırı gerçekleşmiştir. Nasıl yapıldığı namalum anket verilerinde adlandırılan ‘vatanperver’ ya da ‘özgürlük savaşçıları’ tarafından gerçekleştirildiği belirtilen raporda, koalisyon güçlerine karşı saldırıların %88’nin Bakuba ve Tikrit bölgelerinden gelen Irak’lı ferdi saldırganlar oldukları yer almaktadır.


Polis Gücü
Güvenlik nedeniyle Irak petrol üretimi(timesonline), halen günlük 1.5 varil ile, 2003 Mart Amerikan işgali öncesine oranla bir milyon varil azalma gösterirken, polis gücü orduya oranla farklı sorunlarla karşılaşmaktadır.

SWAT (Special Weapons and Tactical Unit - ABD polisi ateşli silahlar taktik birliği), polis istihbarat ve illegal, gizli operasyonlar gerçekleştirmek üzere kurulu birlikleri de içeren Polis gücü, Amerikan komutanları değil, sözleşmeli özel Amerikan güvenlik şirketleri ve ABD askeri kontra-isyan uzmanı yetkililerince yönlendirilmektedirler. Bu birlikler Irak içişleri bakanlığınca atanan Iraklı yetkililerin emri altında yarı özerk bir yapıya sahiptirler.

Emir-komuta belirsizliği ABD ve Irak hükümeti arasındaki siyasi anlaşmazlıklarla dezavantaja dönüşmüştür.
Nitekim şii Bedr Kuvvetleri’nin çoğunlukta olduğu yeni polis birlikleri ile işbirliğindeki Irak Yüksek Devrim Konseyi’nin elinde bulunan içişleri bakanlığından, ABD’li kontra-isyan uzmanlarının, direniş destekçi ve liderlerinin sistematik suikastını öngören plana (Salvador Opsyonu)(globalresearch.ca ve newsweek) karşı çıkılmamiştir. Kısa bir süre sonra da, yeni polis gücünü oluşturan acemi birliklerin, şii hedeflere yönelik bombalı saldırıların intikamı ateşiyle giriştikleri operasyonlarda öldürülenlerin, süpheli sünni direnişçiler oldukları ve Irak polis üniformalıları tarafından tutuklandıktan günler veya saatler sonra bulundukları ırak’tan gelen haberlerin başında yer almaya başlamıştır.

(Devam edecek)