Çarşamba, Mart 08, 2006

Talabani’den Yeni Türkmen Tabela Partisi



Savaş Nurettin
Irak Türkmenlerine karsi uygulanan sindirme politikalari sonucu, gercek nufus oranlarini irak siyasi haytina yansitamayan Türkmenleri kontrolü altina almayi amaclayan Kürt gruplari yeni bir sözde Türkmen örgütü daha kurdu.

Doksanli yillarin ortasinda Barzani tarafindan kurulan tabela Türkmen partileri, Barzani kontrolünde Türkmenleri hem merkezde hem de Kuzey Irak Kürt yönetiminde temsil ediyor. Sözde Türkmen Partileri, Türkmenler icin Kürt idaresini, Kürtlerle isbirligini ve Kerkük’ün Kuzey Irak Kürt yönetimine baglanmasini savunuyor.

Irak’ta federasyonun tartisildigi bu gunlerde, bu kez Talabani bir Türkmen partisi kurarak Kerkuk’un kontrolunu bu parti araciligi ile ele gecirmeyi hedefliyor.
Gectigimiz gunlerde Kerkuk ile ilgili yaptigi bir aciklamasinda Talabani, Türkmenlere Kürdistan icerisinde otonomi planladiklarini soylemisti. Bu aciklamanin ardindan Talabani tarafindan kurulan sözde Türkmen partisinin adinin Otonom olmasi da bu planin hayata gecirildiğini göstermektedir. internetajans.com

Talabani’nin yeni kurduğu sözde Türkmen partisinin başkanlığına müusteşarı Muzaffer Arslan’ı getirmesi de beklenen bir gelismedir.

Talabani’nin ABD’den plana Türkiye’ye rağmen destek aldığı biliniyor.