Çarşamba, Haziran 28, 2006

Uzlaşma Planı Tartışmaları

TURKMENELI tv
Irak hükümetinin Uzlaşma Planı tartışmaları devam ediyor.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin açıkladığı ve içinde bir de genel af maddesi bulunan Ulusal Uzlaşma Planı'na ilişkin tartışmalar devam ederken; Şii vekiller, Irak devrik lideri Saddam Hüseyin'in partisi olan Baas'ın yöneticilerinin de af kapsamına alınmasına karşı çıkıyor.
Konuyla ilgili soruları cevaplandıran milletvekillerinden Uzlaşma Cephesi Üyesi Sünni Hüseyin El Felluci, Maliki'nin teklifinde en önemli kısmın, işgalin ne zaman sona ereceği konusunun ele alındığı bölüm olduğunu belirterek, "İşgalcilerin, mümkün olan en kısa zamanda Irak'ı terk etmeleri ve tazminat ödemeleri lazım. Bir de direnişçilerin terörist olarak sayılmasına karşıyız. İşgal karşısında direniş göstermek gayet doğaldır ve meşrudur. Maliki'nin teklifi bazı sorunlara çözüm oluyor ama hepsini karşılamıyor. Eksik noktalar bulunuyor" dedi.
Maliki'nin sunduğu planda bazı eksikler olduğunu söyleyen Şii koalisyondan Baha El Araci ise, planın uygulanabilmesi için gerek Başbakanlık ile Cumhurbaşkanlığı arasında, gerekse Başbakanlık ile Meclis arasında koordinasyonun sağlanması gerektiğini ifade etti. Araci, "Şimdiye kadar böyle bir koordinasyon sağlanabilmiş değil. Maliki'nin teklifinde yer alan Baas Partisi yöneticilerine af getiren madde, tartışmalara neden oluyor. Bu konuda bir uzlaşma sağlanabilmiş değil. Anayasada Baas Partisi yöneticilerinin asla affedilmeyeceği ve devlet görevlerinde bulunamayacağı yönünde bir madde var. Şimdi bunun aksine bir madde getirilmesi anayasaya aykırı. Ayrıca direnişte bulunmak meşru bir haktır. Ama dışarıda yaşananlar ise terörizmdir" diye konuştu.
Irak listesinden Vail Abdüllatif ise, Irak'taki en büyük siyasi grupların bu planı kabul ettiğini vurgulayarak, "Bu durum Maliki'nin planının Iraklılar tarafından kabul edildiğini gösteriyor. Bence Maliki'nin planı sorunların çözümü noktasında önemli bir adım" dedi. Hanian El Kadde ise, "Meclis'teki grupların çoğu Maliki'nin teklifini kabul etti. Bunun karşısında direnişçilerin ateşkes ilan etmesi lazım. Biz gerekli açıklamayı ve planı ortaya koyduk. Şimdi onlar adım atmalı. Ateşkes yaptıklarını açıklamalılar. Eğer bunlar yapılmazsa, plan kağıt üzerinde kalacak ve hiçbir olumlu etkisi olmayacak" ifadelerini kullandı.