Pazartesi, Eylül 03, 2007

KERKÜK REFERANDUMU

31.08.2007 Saat: 09:50
Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi Genel Sekreteri Hacı Mahmut, ABD’nin Irak Büyükelçisi Crocker’ın Barzani’den Kerkük referandumunun 5 yıl ertelenmesini istediğini açıkladı. Mahmut, 19 Temmuz’da yapılan görüşmede Crocker’ın Barzani’ye erteleme yönünde görüş bildirdiğini söyledi. ABD ve BM’nin hazırladığı Irak haritasında ise Kerkük’ün Bağdat’a bağlı gösterildiğini belirtti.
Yıl sonunda yapılması için Barzani tarafının yoğun baskı uyguladığı Kerkük referandumu ile ilgili ilginç gelişmeler yaşanıyor. PKK’ya yakınlığı bilinen Fırat Haber Ajansının haberine göre ABD Kerkük referandumunun 5 yıl ertelenmesini istedi.
Ajans bu bilgiyi Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi Genel Sekreteri Hacı Mahmut’un açıklamalarına dayandırdı. Hacı Maıhmut’a göre, ABD’nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker Barzani’den Kerkük referandumunun 5 yıl ertelenmesini istedi. Ayrıca BM ve ABD’nin ortaklaşa hazırladığı Irak haritasında Kerkük Bağdat’a bağlı gösterildi.
Kuzey Irak’taki basına açıklamalar yapan Hacı Mahmut, “ABD büyükelçisi Crocker, Kürt önderliğine bundan 1 ay 7 gün önce 140’ıncı maddenin tatbik edilemeyeceği yönünde uyardı” dedi. Hacı Mahmut’un sözünü ettiği görüşme 19 Temmuz’da Bağdat’ta yapıldı. Bu görüşmeden sonra Crocker referandumun zamanında yapılamayacağını açıklamıştı. Barzani de hafta başında yaptığı açıklamada “ABD referandumun ertelenmesini istedi” demişti.Washington, Kerkük referandumunun yapılması durumunda Türkiye’nin göstereceği tepkiyi aşmaya çalışıyor. Amerikan yönetimi, Kerkük’e özel bir statü verilmesi ve kentin bu yolla kukla devlete bağlanması yönünde bir plana ağırlık verilmiş durumda.
Ulusal Kanal