Pazar, Ekim 23, 2005

Bu Hesap Bagdat'tan Dönmez!

Anayasa Referandumunda Sayisal Tutarsizliklar
Savas Nurettin

Irak anayasa referandumunun aciklanan gayri resmi sayilarina matematiksel bir inceleme yapacak olursak, ortaya cikacak tutarsizliklar, halkin iradesini yansitmadigini gösterecektir.

Özellikle Neyneve (Musul) vilayeti, en tutarsiz sonuclari vermektedir. Sünni ve Sii arabin yanisira Türkmen nufuslu Musul ve Pesmerge-ABD isgali altindaki Türkmen Talafer’den cikan oranlarin ”EVET” oylari olduguna kim inanir? Hem de 236 bin civarinda bir oy farkiyla.

Sunnilerin boykot ettigi Ocak 2005 secimlerindeki katilim orani ile referandum katilim orani dikkate alindiginda bu sonucun inanilmaz oldugu rahatlikla anlasilmaktadir.

Ocak secimlerinde kullanilan toplam oy sayisi 165,934 iken, referandumda kullanilan toplam oy sayisi 419,804 ’e yükselmistir. Yüzde 152.99 veya 253,870 oy artis görülmektedir. Bu artisin Ocak secimlerini boykot eden Sünnilerin referanduma katilmasiyla gerceklestigi tartisilmaz. Buna göre Kullanilan oy sayisinin artmasiyla HAYIR oylarinin degil de EVET oylarinin artmasi büyük bir tutarsizliktir.

Durum bir de Tamim (Kerkük) ile karsilastirildiginda , daha da netlik kazaniyor.

Ocak secimlerine oranla 35.2 yüzdesiyle artis gösteren bölgede 542,000 oy kullanilmistir.
Bu genel oranin 341,611 ’i yani %63 EVET oyu, 195,725’i yani %36 ise HAYIR oyu kullandigi idda edilmektedir.
Bu iddaya göre EVET oyu kullanan Kürtlerin Kerkük’e devam eden akinina ve idari kontrole karsi, Kerkük bölgesinde, Musul bölgesinin iki kati kadar HAYIR oyu kullanildigi ortaya cikmaktadir.

Anayasaya 326.774 EVET oraninin , Ocak secimlerine oranla toplam artistan daha fazla oldugu da ayrica görülmektedir. Bu ayni zamanda demek olurdu ki, secimleri boykot eden Sünnilerin hepsi anayasaya EVET oyu kullanmislardir!

Bu rakamlar ve tutarsizliklar göstermektedir ki, EVET de derseniz , HAYIR da derseniz, Irak’ta sonucu degistiremezsiniz.

Ancak haklariniz ve taleplerinizi vurgular ve kendiniz icin bir Siyasi Kisilik ortaya koyabilirsiniz.

Rakamlar: Irak Yüksek Secim Komisyonu ve Assosiated Press