Pazar, Şubat 12, 2006

Irak'ta Şii ittifakının başbakan adayı İbrahim Caferi

BAĞDAT (A.A)
Irak'ta 15 Aralık'taki seçimleri kazanan Şii Birleşik Irak İttifakı, başbakanlığa İbrahim Caferi'yi aday gösterdi.
İttifak yetkilisi Sami El Askeri, bugün yapılan oylamada başbakanlık görevi için, halen başbakanlık görevini yürüten Dava Partisi lideri İbrahim Caferi'nin önerilmesine karar verildiğini söyledi.
Oylamada Caferi'nin 64, en güçlü aday olarak gösterilen Devlet Başkan Yardımcısı Adil Abdül Mehdi'nin 63 oy aldığı, 2 kişinin çekimser kaldığı belirtildi.
Şii Birleşik Irak İttifakı, seçimlerin üzerinden yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen başbakan adayını belirleyememiş ve bu, hükümeti kurma çalışmalarının gecikmesine neden olmuştu.
Irak'ta Nisan 2005'ten bu yana başbakanlık görevini yürüten Caferi, Saddam Hüseyin rejimi döneminde İran ve İngiltere'de yıllarca sürgün hayatı yaşamış ve rejimin devrilmesinden sonra Irak'a dönmüştü. Caferi ve hükümeti, geçiş döneminde, özellikle Sünnilerin öncülük ettiği direnişi sona erdirememek ve tekrar yapılanma çalışmalarında başarısızlıkla eleştirilmişti.
Irak'ta anayasaya göre, seçimlerde çoğunluğu sağlayan grubun belirlediği aday, devlet başkanı ve iki yardımcısından oluşan başkanlık konseyinin onayına sunuluyor.