Pazartesi, Şubat 13, 2006

Rusya: Irak'ta uluslararası denetimlerin sonuçları BM'ye sunulmalı

MOSKOVA (A.A)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak'ta yapılan tüm uluslararası denetimlerin sonuçlarının özetinin çıkarılmasını ve BM Güvenlik Konseyi'ne sunulmasını istedi.
Lavrov, BM Silah Denetleme Komisyonu UNMOVIC'in Başkanı Demetrius Perricos ile görüşmesinde yaptığı açıklamada, “Komisyonun Irak'taki görevinden nasıl mantıklı bir sonuç çıkarabileceğimiz konusunda görüş alışverişinde bulunacağız” dedi.
Rusya'nın, Irak'ın kitle imha silahları programı konusunda tam ve net bir sonucun ortaya çıkmasıyla ilgilendiğini söyleyen Lavrov, ”Komisyonun çalışmaları sonucunda Irak'ın bu tip silahlar geliştirilmesiyle ilgilendiğine dair net bir kanıt ortaya çıkarılamadı” diye konuştu.
Irak'ta kitle imha silahı bulunduğuna dair bir kanıtın bulunamamasının önemli olduğunu belirten Lavrov, Irak'ın silahsızlanma dosyasının uluslararası hukuk temelinde ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun şekilde kapatılması gerektiğini kaydetti.
Lavrov, Irak'ı UNMOVIC ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile yapıcı işbirliği konumuna getirmenin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Rusya, denetçilerin bu çizgideki çabalarını destekleyecek ve BM Güvenlik Konseyi'ndeki desteğini de sürdürecek” diye