Cumartesi, Şubat 04, 2006

Türkmenlere Kürdistan Baskısı

Savaş Nurettin
Irak'ta hükümet kurma çalışmaları perde arkasında devam ederken, Türkmenlere Kerkük konusunda baskılar da artıyor.
Irak Türkmen Cephesi tarafından hazırlanan bir dosya, özellikle Kürt yöneticilerinin Türkmenlere karşı uyguladıkları siyasi baskı ve tehditleri belgeleriyle birlikte gözler önüne seriyor. Suikasta uğrayan Türkmenlerden Kerkük emniyeti ve güvenlik birimlerinin Kürt mensuplarının yasadışı uygulamalarına, Kerkük başta olmak üzere Türkmen bölgelerinin demografik yapısının değiştirilmesinden çarpık yasal düzenlemelere kadar bir dizi hayati konuya yer verilmektedir.
2007 yılında yapılması öngörülen Kerkük referandumunun, sadece Kuzey Irak'ta değil bütün Irak çapında yapılması için girişimlerde bulunan Türkmenlere cevap olarak Kürdistan'a katılma alternatifi sunulmaktadır.Kerkük'ün kaderini bütün Irak yerine sadece Kuzey Irak ile sınırlandırarak zengin iktisadi kaynakları kontrol etmek isteyen Kürtler, Türkmenleri ikna girişimleri başlatmışlardır.
Irak Cumhurbaşkanı Calal Talabani'nin kendisine yakın Türkmen çevreyi devreye soktuğu bilinmektedir 30-1-2006 –Arapça- BizTürkmeniz. Aynı tarihlerde Talabani 31 Ocak 2006'da yaptığı bir açıklamada Türkmenlere özerk yönetim(otonomi) vermeyi planladıklarını söyledi. Açıklama, bazi haber kaynaklarında Irak içerisinde bir otonomi gibi yer aldıysa da, açıklama metni, Kürdistan içerisinde bir Türkmen özerkliğinden sözedildiğini ortaya koymaktadır.
Geçtiğimiz günlerde de Kerkük'ü uluslararası bir delegasyon ziyaret ederek Türkmenleri Kürtler ile anlaşmaya teşvik etmiştir .(al-Ahram weekly)
Diğer Türkmen liderler alternatif siyasi işbirlikleri ve çözümler üzerinde dururken, gelişmeleri yakından takip eden radikal Türkmen çevreler, Irak ve yurt dışında uzun sürecek bir Kerkük direniş hareketinin hazırlıklarını yapmaktadırlar.
Kürdistan'nın teşkilinde ve Kerkük'ün sömürü alanına dönüştürülmesinde engelleyici bir faktör konumundaki Türkmenlerin önemi bütün karşı çabalara rağmen yavaş yavaş kabullenmeye başlanmıştır.