Pazar, Mart 18, 2007

Danimarka Türkmeneleri Konuşuyor



Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da ABD, Irak hükümeti ve Kürt siyasileri protesto edildi.


Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden Türkmen derneklerinin katılımıyla Kopenhag’da protesto yürüyüşü düzenlendi. Almanya, Hamburg, İsveç, Malmö ve Orhus’ın yanısıra bir çok ülkeden katılan Türkmenler, gök mavi ve al baraklarla Kopenhag sokaklarını süslerken, bütün Danimarka, Türkmenlere yönelik Kekük ve bölgede yapılan Kürt baskılarını konuşutu. Irak savaşı karşıtlarının destek verdiği Türkmen yürüyüşü Danimarka televizyonlarından canlı verildi.




Gün boyu sözü edilen protestolar Danimarka gazetelerinde manşete taşındı. Politiken.dk gazetesi Türkmen göstericilerin oluşturduğu bin kişilik kalabalık ve Türkmenlerin Kerkük ve bölgesinde uğradığı Kürt baskısına yer verildi. Miting sırasında yapılan konuşmalarda Türkmenlerin şikayetleri ve dünya kamuoyundan talepleri dile getirildi. Danimarkalı göstericiler Türkmenlere büyük ilgi gösterdi.
Türkmen Siyasi Komitesi’nin basın bildirisinin dağıtıldığı Türkmen yürüyüşüne Isveç Malmö Türkmen Evi Başkanı Sayın Ahmet Rauf ve yönetim kurulu üyeleri , Hamburg Türkmen Derneği başkanı sayın Fevzi Kerküklü ve Yönetim kurulu üyeleri Cuma Hurşit, Seyit Salih, Hasan Sarıkahya, Danimarka Orhus Türkmen Kültür Derneği başkanı Sayın Murat Salih, Yardımcısı Yıldırım Merttürkmen ve diğer yönetim kurulu üyeleri, Türkmen Siyasi Komitesi üyesi Sayın Mahmut Rauf ve Kopenhag’tan Irak Türkmen Kültür derneği Kurucu başkanı Sayın Halit Tofik, Irak caliyesi Türkmen üyesi İkbal Hanım’ın yanısıra Türkmen kadınları ve milliyetçi Türkmen şahsiyetleri katıldılar. Toplantıdan sonra bir araya gelerek birlikte yenen yemek ve sohbetin ardından Türkmenler birlik içerisinde başarılı bir hizmet vermenin hazzıyla ayrıldılar.

Danimarka kurluşlarının yanısıra Kopenhag Ülkü Ocakları’nın da destek verdiği , binlerce katılımın gerçekleştiği ve helikopter ile görüntülenebilen yürüyüşte Türkmenler, Dünya ile birlikte Irak Savaşını da aynı anda protesto etti.