Salı, Mart 20, 2007

Türkmenler Kerkük için yürüdü

17.03.2007 Saat: 18:18
Topic: DANİMARKA
Danimarka’da yaşayan Irak’lı Türkmenler, başkent Kopenhag’da Kerkük’ü Unutma’ adı altında büyük bir gösteri ve yürüyüş düzenledi.

Kopenhag’ın Österbro semtinde bulunan ABD büyükelçiliği binası önünde toplanan yaşlı genç,çoluk çocuk Türkmenlere, savaşa karşı olan çok sayıda Danimarkalı,Türk ve geçtiğimiz hafta Gençlik evleri yıkılan otonom (anarşist) gençler kalabalık bir grupla destek verdi.Yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı gösteri’de Türk, Irak, KKTC bayrakların yanısıra, Atatürk posteri ve Çanakkale geçilmez dövizleri, ‘Savaş’ı durdurun’, ‘Kerkük Türk’tür Türk kalacak’, ‘Bush’u durdurun’, Danimarka ülkesinde bir evi yıkarken, Irak’ı da orda yıkıyor’ gibi çeşitli pankartlar göze çarptı. Danimarka içişleri bakanı Lars Lökke Rasmussen’in Taliban kıyafetli maketi ilginç görüntülerden biriydi.Amerikan elçiliği önünde toplanan binlerce göstericiye bazı siyasi parti temsilcileri çeşitli konuşmalarla destek verdi. Danimarka’nın Irak’tan askerini geri çekmesinin istenildiği konuşmalarda, Sosyalist Halk Partinin Pakistan kökenli milletvekili Kamal Qureshi, başbakan Anders Fogh Rasmussen’in Irak’ın bulunduğu durumdan sorumlu olduğunu,muhalefet partileri dayatmaları sonucu bazı geri adımlar atmaya başladığını belirtti.Türkmenlerle birlikte onlara destek veren Danimarkalı ve Türkler daha sonra polis eşliğinde belediye meydanına (Raadhus Pladsen) kadar yürüdü.

Burda yapılan konuşmalarda, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması istenilirken, Irak’ta tüm grupların birlik içinde yaşamaları için sadece Amerika’nın başında olduğu bir güç yerine BM ve Nato’nun yer aldığı geniş bir gücün olması gerektiğine vurgu yapıldı.Türkmen Cephesinin Danimarka sözcüsü Savaş Hamit, Irak’ta silahsız Türkmenlerin Milits gruplar tarafından iki ateş arasında bırakıldığına dikkat çekti. Türkiye’nin Irak’ta aktif müdahil rol oynaması gerektiğinin önemli olduğunu belirtti.