Salı, Mart 21, 2006

ABD Büyükelçisi Halilzad: Irak kanıyor

WASHINGTON (A.A)
ABD'nın Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Irak'taki duruma ilişkin olarak, “Irak kanıyor” ifadesini kullandı.
ABD işgalinin yıldönümünde Amerikan ABC televizyonuna demeç veren Halilzad, direnişçi grupların iktidar boşluğunu kullanma peşinde olduğunu belirterek, “Irak'ta iç savaş yok, ama Irak zor bir durumdan geçiyor. Seçimlerin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen siyasi partiler başbakanı seçimi ve hükümet kurma konusunda anlaşmaya varamadı” dedi.
Iraklıların, liderlerinin bir ulusal birlik hükümeti kurmak için mevcut durumu aşmalarını beklediğini kaydeden Halilzad, “Irak kanıyor... İç savaşa yol açmak isteyen teröristler, bir ulusal birlik hükümetinin olmadığı mevcut durumu, var olan boşluktan yararlanmak için fırsat biliyorlar” diye konuştu.
Halilzad, Irak'ın eski başbakanı İyad Allavi'nin “Ne yazık ki bir iç savaştayız” sözlerini paylaşmadığını kaydederek, “Etnik gruplar arasında gerginlik, şiddet olayları var, ama bana göre henüz iç savaş burada değil” yorumunda bulundu. Irak'ın işgalinden 3 yıl sonra bugünkü durumdan daha iyi bir durumda olunmasının arzu edildiğini bildiren Halilzad, “Irak çok zor bir dönemi başarıyla aştı, şimdi yine zor bir durumda bulunuyor. Ama demorkasinin tesisi ve refahın artırılması için önemli bir şey olmakta” dedi.