Çarşamba, Temmuz 05, 2006

Zebari: Kerkük referandumu ertelenmeyecek

05.07.2006 ÇARŞAMBA

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye’nin taleplerinin aksine, Kerkük kentinin geleceği konusunda 2007’de yapılması planlanan referandumunun ertelenmeyeceğini söyledi.
Ankara temaslarının ardından geçtiği İstanbul’da dün Cihan Haber Ajansı’nın sorularını cevaplandıran Zebari, Kerkük sorununun Irak anayasasında belirtildiği gibi referandumla çözüleceğini ifade etti. Referandumun denetim altında yapılacağını savunan Iraklı bakan, Kerkük meselesinin iç savaşa yol açacağı endişelerine katılmadığını belirterek, “Türkmen, Kürt ve Araplar uygun çözümü bulacaktır. Bu sorun barışçıl bir şekilde ve mutabakat ile çözümlenecek.” dedi. Türkiye ile ilişkilerinin çok iyi bir seviyede olduğunu vurgulayan konuk bakan, Ankara’da Habur’a ek olarak ikinci bir kapısının açılması, Türkiye-Suriye-Irak demiryoluna işlerlik kazandırılması ve Bağdat-İstanbul uçak seferleriyle ilgili yararlı görüşmeler yaptığını söyledi.
‘Irak’ta Türk askeri istemiyoruz’
Arap ve İslam ülkelerinin, Irak’a barış gücü gönderilmesi tekliflerine ilgi göstermemesinden yakınan Zebari, “Hükümet, barış gücü istiyor. Ancak komşularımızın ve Türkiye’nin asker göndermesini istemiyoruz. Tunus, Yemen, Mısır, Arabistan gibi ülkeler göndersin.” dedi. Zebari, bugün ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu’nun açılışını yapacak. Kemal Beyatlı, İstanbul, Cihan
05.07.2006