Cuma, Temmuz 27, 2007

ITC Heyeti Arap Birliği'nde

27 Temmuz 2007, Cuma
Resmi Temaslarda Bulunmak Üzere Mısır'ın Başkenti Kahire'ye Gelen Irak Milli Türkmen Cephesi Heyeti, Arap Birliği'ni Ziyaret Ederek, Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Ali Jairy ile Görüştü.
Heyete başkanlık eden ITC Suriye Sorumlusu Ersad Salih, Kerkük'ün demografik yapısının nasıl değiştirildiği ve nüfus kayıtlarının nasıl yağmalandığına ilişkin belgeleri Arap Birliği'ne teslim etti. Belgeleri görünce şaşıran Arap Birliği Temsilcisi Jairy'nin, Irak Türkmen Cephesi'ne gösterilen duyarlılıktan dolayı teşekkür ettiği bildirildi.

ITC heyeti ile yapılan görüşme Arap Birliği Genel Merkezi'nde gerçekleşti. Görüşmenin ardından açıklama yapan Ali Jairy, "Görüşme çok olumlu bir havada geçti. Heyet bize ITC Başkanı Saadetin Ergeç'in mektubunu ve Genel Sekreter Amr Musa'ya mesajını iletti. Görüşmeden dolayı oldukça memnun oldum. Irak'ın geleceği için Arap Birliği bu güne kadar olduğu gibi, bundan sonra da ağırlığını koyarak çalışacaktır" dedi.
ITC Heyet Başkanı Ersad Salih ise Arap Birliği'ne gerekli belgeleri verdiklerini belirterek, "Arap Birliği'nden bundan sonra Kerkük konusunda ciddi ve kararlı bir tavır bekliyoruz. Bizim görüşlerimizi paylaştılar ve kaygılarımızı gördüler. Kerkük'te yapılacak bir referandum, ileride Arap dünyasının da başını ciddi şekilde ağrıtır" şeklinde konuştu. Salih, Türkmenlerin yaşadıkları sıkıntıları ve Kerkük'te yapılmak istenen referandumun iptal edilmesi ile ilgili olarak, görüşlerini tüm uluslararası
kuruluşlara aktaracaklarını vurgulayarak, "Gördük ki Arap Birliği, Türkmenlerin milli acılarını paylaşıyor. Bizim kaygılarımızı anladılar. Arap Birliği kararlı olmalı ve Kerkük için kararlılığını göstermelidir" ifadelerini kullandı.
ITC Dış İlişkiler Sorumlusu Dr. Hicran Kazancı ise "Kerkük, Ortadoğu'nun sigortasıdır. Burada başlayacak bir çatışma, her yere yayılır. Bundan herkes zarar görür. Kerkük için rasyonel çözüm gerekir. Düzmece bir referandum sorunu bitirmez'' şeklinde görüşlerini anlattı. ITC heyeti temaslarına Mısır'da bulunan yabancı basın kuruluşlarını ziyaret ederek devam edecek ve Pazartesi günü Kahire'den ayrılacak. (İHA)