Salı, Ağustos 14, 2007

Türkmenlerden Barzani'ye insanlık suçu davası


Türkmenlerden Barzani'ye insanlık suçu davası
14 Ağustos 2007, Salı
Irak Türkmen Cephesi'nin Türkiye temsilcisi Ahmet Muratlı tarafından da doğrulandı. Muratlı, "Barzani'nin Saddam'la bu işbirliğinde Türkmenler, Araplar ve Kürtler çok önemli isimlerini yitirdiler. 34 Türkmen'in hala nerede olduğuna dair hiçbir bilgimiz yok.
Iraklı Türkmenler, Barzani hakkında "Saddam Hüseyin gibi insanlık suçu işlediği" iddasıyla dava açtılar
Iraklı Türkmenler, son dönemde Türkiye'ye yönelik tehditkar açıklamalarda bulunan ve terör örgütü PKK'ya her türlü desteği sağlayan Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) lideri Mesud Barzani hakkında "Saddam Hüseyin gibi insanlık suçu işlediği" iddasıyla dava açtılar.
Irak Türkmen Milliyetçi Hareketi (ITMH) tarafından 20 Haziran 2007'de Bağdat'taki Irak Merkez Savcılığı'na yapılan resmi başvuruda, Barzani'nin, Irak'ın idam edilen devrik lideri Saddam Hüseyin ile birlikte 1996 yılında Erbil'de ortak katliam gerçekleştirdiği, bundan dolayı da Saddam gibi yargılanması istendi.
BM RAPORU RESMİ KANIT
Türkmenlerin başvurusunda 31 Ağutos 1996'da Erbil'de yüzlerce Türkmen, Arap ve Kürt'ün öldürülmesi ile aralarında ITMH'nin o dönem önemli isimlerinden Aydın Iraklı'nın da bulunduğu 34 Türkmen ileri geleninin Barzani tarafından Saddam'a bizzat teslim edilip, Bağdat'ta katledildiklerini kanıtlayan BM İnsan Hakları Komisyonu'nun 18 Kasım 1996 tarihli A-51-496 dosya numaralı raporu da Irak Merkez Savcılığı'na kanıt olarak sunuldu. Başvuruda, çok sayıda Türkmen'in yanı sıra Arap ve Kürt ailesinin de Barzani hakkında dava açılması talebi yer aldı.
CESETLER BULUNAMADI
ITMH'nin bu girişimi, Irak Türkmen Cephesi'nin Türkiye temsilcisi Ahmet Muratlı tarafından da doğrulandı. Muratlı, "Barzani'nin Saddam'la bu işbirliğinde Türkmenler, Araplar ve Kürtler çok önemli isimlerini yitirdiler. 34 Türkmen'in hala nerede olduğuna dair hiçbir bilgimiz yok. Öldürüldükten sonra, parçalara ayrılıp Irak çöllerine atıldıklarını tahmin ediyoruz" dedi.
TALABANİ'YE KARŞI SADDAM'LA İŞBİRLİĞİ
Birinci Körfez Savaşı sonrası Erbil, 1991'de güvenli bölge ilan edildi ve şimdiki Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (IKYB) denetiminde yer aldı. Bu duruma karşı çıkan Barzani, Saddam'a, "Birlikte Erbil'i Talabani'nin elinden alalım teklifi" götürdü. Saddam bu teklifi kabul etti ve 31 Ağustos 1996'da Barzani'ye bağlı Peşmergeler ile Saddam güçleri ortaklaşa harekat başlatarak, Talabani güçlerini 10 gün içinde Erbil'den uzaklaştırdı. Barzani'nin tek tek verdiği adreslere düzenlenen baskınlarda Türkmenlerin 34 ileri geleni evlerinden alınarak Bağdat'a götürülüp öldürüldü. ITC Türkiye Temsilcisi Muratlı, "Her şey BM raporlarında kayıtlı. Irak Merkez Savcılığı'na yapılan başvurunun kısa sürede sonuçlanmasını ümit ediyoruz" dedi. Vatan