Perşembe, Ağustos 03, 2006

Iraklı Kürtler PKK'ya karşı harekete geçti

Barzani: Türkler bu kez ciddi
03.08.2006
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, sınırötesi operasyonun 'şimdilik söz konusu olmadığının' sinyallerini verdi.
PKK ile mücadelede Türkiye'nin kararlılığı hem Irak hükümetini hem de Kürt grupları harekete geçirdi. Türkiye'nin kararlılığı, Bağdat'taki Türk diplomatlar tarafından Irak'ın Kürt Devlet Başkanı Celal Talabani'ye anlatıldı. Bağdat'taki ABD diplomatları da aynı telkinde bulununca, Talabani Irak'ın kuzeyindeki "Kürt bölgesi başkanı" Mesud Barzani'yle görüşüp, "Türkler bu kez ciddi" mesajını iletti.
Karayılan'la konuştu
Kuzey Irak'taki Türk istihbarat birimleri, Kürt bölgesel hükümetinin "başbakanı" Necirvan Barzani, yardımcısı aracılığıyla PKK yöneticisi Murat Karayılan ile temasa geçtiğini Ankara'ya rapor etti. Edinilen bilgiye göre Barzani, Karayılan'ı bölgelerini Türkiye'ye saldırı amaçlı olarak kullanmaması için uyardı.
Irak'ın kuzeyinden gelen bu "işbirliği mesajları" sonucunda Türkiye de politikasını yumuşattı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan dün düzenlediği basın toplantısında sınırötesi operasyonun "şimdilik sözkonusu olmadığının" sinyallerini verdi.
Irak tedbirleri anlattı
Tan şöyle dedi: "Irak makamları, son dönemde PKK terör örgütünün Irak'taki faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin olarak almayı öngördükleri tedbirler hakkında tarafımıza bilgi vermişlerdir. Bu tedbirlerin en kısa zamanda somut sonuçlar vermesini beklemekteyiz. Bunun da yakın takipçisiyiz."
Tan, Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü mekanizmaya ilişkin bir soru üzerine de, bu mekanizma çerçevesinde yürütülen toplantıların ileride yapılmasının söz konusu olduğunu, zamanlama bakımından henüz kesin kararın alınmadığını kaydetti.
Haber: Zeynep GÜRCANLI