Cuma, Ocak 26, 2007

Kerkük Merkezli Bölgesel Çatışmalar

Savaş NURETTİN
Yarım asırlık bir zulmün son aşamalarına yaklaşırken Kerkük, iç siyaset, diş politika, milli hisler, güvenlik veya ekonomik kaygılar.. hatta soydaş veya kardaş, bu sebeplerin biri veya fazlasıyla, dünya ve bölge devletlerinin yanısıra nihayet Türkiye’nin de gündeminde yer almaya başlamıştır.

Önce Baker raporu dile getirdi, daha sonra MİT raporu ve ardindan BM derken ABD’li başkan adayı senatör John McCain ve nihayet Hükümet KERKÜK dedi. Hepsi de Kerkük’e dikkat çekti. Daha düşük bir tonla da ”Kerküklü Türkmenler” dendi.

Hepsinden önce ITC öncülügünde Türkmenlerin kendileri, Kerkük’e giden TBMM üyeleri, Ümit Özdağ, Ayşe Karabat, Güler Kömürcü, Vedat Yenerer, Hasan Celal Güzel ve benzeri parmakla sayılacak kadar az sayıda Türk gazeteci yazar son 4 yıldır Kerkük konusunda sürekli uyarıcı mesajlar verdiler.

ABD’nin Buş planları, Irak’ı ve bölgeyi ateşe sürüklerken, çatışma ve kaos ortamında oldu bittilerle Irak Anayasasına yerleştirilen Referandum maddesindeki randevu tarihi 2007, Irak’ta adeta yeni bir dönemin ve dolayısıyla bölgenin içine sürükleneceği çatışma tehlike sirenleri çalmaya başladı: KERKÜK REFERANDUMU.

Referandum, bölge ülkelerinin Irak’a müdahalesini zorunlu kılmaya başlamıştır. ABD, İran’nın müdahalelerine dair ispatlardan sözetmeye başlayarak kontra baskı stratejisi geliştiriyor. Türkiye ise Kerkük’ün Peşmerge kontrolünün engellenmesi ve PKK üzerinde durarak, bölge ile ilgili hassasiyetleri gerekçesiyle meclisi bir askeri harekat için hazırlarken, kapalı kapılar ardında, bölgeye yayılacak bir iç çatışma ve ABD’nin muhtemel İran saldırısı hesapları da yapılıyor. ABD’ye rest politikasıyla direnen İran, ciddiyetini Şii milisler ile Talabaniyi destekleyerek Kerkük’ü işgal hesapları yaparak gösteriyor. Talabani ile Irak’ın toprak bütünlüğü anlaşmalarının ardında ise Barzani’ye karşı Kürtler üzerinde egemenlik kavgası yatmaktadır.

Irak’ta biri şii diğeri sünni ve üçüncüsü de ”ithal” cephe, Iraklı ve ithal askeri güçlerle çatışırken, Peşmerge meclisi Irak’tan ayrılmanın son rutuşlarını atıyor. ABD, planları doğrultusunda Irak’ı catışma ortamına süreklediyse de henüz tam anlamıyla kontrolü sağlamış değildir. İran’ın Irak nüfusunu kırmakta zorlanan ABD, Kerkük ve PKK karşılığında Türkiye’nin desteğini arıyor. Türkiye ise referandum sonucu Kerkük’te çıkacak iç savaşın yanısıra ABD’nin kışkırttığı mezhep çatışmalarının bölgeye yayılmasından endişe ediyor.