Pazar, Ocak 07, 2007

Saddam'in Ölüsü

Savaş Nurettin

Batı Noel bayramını kutlarken ve yeni yıla girerken Müslüman aleminde de özel bir sevinç vardı. Batı takvimi yeni yıl kutlarken, Müslümanlar hacı oluyor ve kurban bayramını kutluyordu. Çatıştığı ve iki ayrı medeniyet olduğu iddia edilen iki ayrı dinin, yılın en anlamlı günleri birlikte kutlanıyordu. Her iki dine mensup dünya milletleri yılın en mutlu günlerini yaşıyordu. Ne Buş ne Saddam ne de başka bir diktatör kimsenin umurunda değildi. Özellikle Müslüman dünyası hacı olmanın, Arafat dağına ulaşmanın öylesine kutsal yüksek duyguları içerisinde son düşünecekleri kişiler, bayramlaşma sohbetlerinin gündemine oturtuldu. Buş, eski meslektaşı Saddam’ı yeni yıla denk gelen bayram sabahı asarak dünya gündemini işgal etti.
Dünya medyası ve yazarlar, Saddam’ın ölüsünün de prim yapabileceği düşüncesine kapıldılar. Halbuki Saddam Iraklılar için zaten bitmiş ve Buş için de son hamle idi.

Türkmen Göçü
Ülkedeki kötü gidişat, Iraklıları göçe zorlamaktadır. Savunmasız halk topraklarını silahlı milislere terk etmek zorunda kalmaktadır. Bu durumdan en çok zarar gören Türkmenlerdir. Türkmenlerin yaşadığı topraklar göç konusuna ayrı bir ehemmiyet kazandırmaktadır. Bu bölgede Türkmen varlığı, bölgenin ve yer altı zenginliklerinin garantisi konumundadır. Bu nedenle de Türkmenlere karşı gerçekleştirilen göçe zorlamaların zaman kaybetmeden engellenmesi gerekmektedir1. Ekonomik ve istikbal kaygısı sebeplerinden daha acil can güvenliği kaygısıdır. Uluslararası güvenlik organizasyonlarının, Türkmenlerin göçe zorlanmasını engellemek amacıyla, Türkmen bölgelerinde güvenlik tedbirleri alınmasına zorlanması gerekmektedir. Bölgedeki Türkmen gerçeğini yansıtması bakımından ITC Türkiye Temsilcisi Sn. Ahmet Muratlı’nın ’uluslar arası İmigrasyon Sempozyumunda ‘Türkmen Göçü’2 sunumu, göç ettirilen Türkmenlerin Kerkük’e geri dönmesine ve dolayısıyla Kerkük’ün normalleştirilmesine vurgu yapan önemli bir çalışmadır.

Kerkük’ün Türkmen Gerçeği
ITC başkanı Dr. Sadettin Ergeç’in geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, Anayasa değişikliği yapılmadığı takdirde normalleştirmenin gerçekleşemeyeceğini belirtmiştir3. 2007‘yi Kerkük yılı ilan eden Türkmenler Kerkük’ün Türkmen gerçeğini dünya kamuoyuna anlatmak amacıyla bir dizi çalışma programı hazırlamıştır. Bu konunun bütün batı ülkelerde gündeme getirilmesi amacıyla başta Avrupa Parlamentosu olmak üzere bütün karar merkezlerine başvurmaktadır. Türkmenler, tarafsız bir hakem olmadan Kerkük’te referandumun4 engellenmesi için Kerkük ve Avrupa sokaklarında mitingler düzenlemeye hazırlanıyor.