Salı, Ocak 30, 2007

Kerkük'e peşmerge kontrgerillaları



Kerkük'te tansiyon yükseliyor. Mesut Barzani'nin atmaya hazırlandığı son adım Ankara'yı çok kızdıracak.

Irak Kürdistan Demokrat Parti (IKDP) Başkanı Mesut Barzani, referandum tartışmaları nedeniyle Ankara'nın dikkatle izlediği Kerkük'e peşmerge kontrgerillalarını yolluyor.

Bin kişiden oluşacak kuvvet, 1 Mart'a kadar şehre yerleşecek. Kerkük'ün güvenliğini, 2004'ten bu yana peşmergelerden oluşan Irak 4. Tümen sağlıyor. 70 binden oluşan peşmerge kuvvetinin yanı sıra Irak ordusunda 11 bini Barzani, 5 bini de Devlet Başkanı Celal Talabani'ye bağlı toplam 16 bin peşmerge görev yapıyor.

ELİT BİRLİK

Peşmerge Özel Kuvvetler Komutanlığı, Kerkük'te görev yapacak birliği özel olarak seçiyor. 15 Şubat'tan itibaren Kerkük'ün dış mahallelerine yerleşecek olan özel kuvvetlerin, Türkmenlerin mahallelerinde konuşlanacak olması, Türkmenler arasında tedirginliğe neden oluyor.

PKK'YLA ÇALIŞIYORDU

Peşmerge Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı, Türkiye'nin de çok yakından tanıdığı Aziz Veysi komuta ediyor. Bir dönem PKK örgütüyle birlikte çalışan Veysi, Türkiye tarafından düzenlenen bir operasyonla yakalanan Şemdin Sakık'ın ifadelerinde de yer almıştı. >>Akşam