Pazar, Eylül 04, 2005

Türkiye, Irak’a müdahale etmek zorunda!


culsever@hurriyet.com.tr
ŞAŞKINLIKLA izliyorum. Irak’ı şekillendirecek anayasa taslağının ülkeyi bir iç savaşın eşiğine getirdiğini anayasanın hazırlanmasında görev alan Amerikalılar bile kabul ederken; birkaç istisna dışında, Türkiye’nin ‘aydınları’ sanki bu gelişmeyi hiç ciddiye almıyorlarmış gibi davranıyorlar.
Anayasa taslağındaki tehlike taşlarına hafta içinde dikkatleri çekmeye çalıştım.Korkum odur ki, Irak çok yakın tarihte bir iç savaşa gidecek ve parçalanacak:İç savaş çıkması durumunda:
1) Şiiler kendi ‘İran’larını kurmaya kalkacaklar ve İran bölgede etki alanını daha da genişleterek Türkiye’yi tehdit eder hale gelecek. İran, İsrail ile açık bir çatışmaya girebilir ve tüm bölgeye ideolojik liderlik yapmaya soyunabilir.
2) Sünni bölge tamamen El Kaide toprakları haline gelebilir. Afganistan’daki İslamcı terörü bitirme iddiası El Kaide’nin Ortadoğu’nun ortasına, Türkiye’nin dibine yerleşmesi ile sonuçlanabilir. Unutulmamalıdır ki, El Kaide’nin ideolojik amacı önce İslam dünyasında, sonra tüm dünyada Vehhabi-Selefi bir öz-İslam düzeni kurmaktır.
3) Petrol gelirinden yoksun kalan Sünniler (El Kaide denetiminde) ve ideolojik yaptırım peşinde koşan Şiiler, Kuzey Irak’a (Kürt Federasyonu’na) saldırabilirler.
4) Şiileri baş düşman gören El Kaide, Şiilere zaten saldırmaktadır.
5) ABD; İran ve Suriye’deki rejimleri yıkmak için bu ülkelerdeki Kürt unsurları kışkırtmak amacıyla başta PKK olmak üzere Kuzey Irak’taki tüm unsurları kullanmaya kalkabilir.