Çarşamba, Eylül 21, 2005

Türkmen Evi

Yeryüzündeki Türkmenlerin Evi
Yillardir Irak'ta devam eden savas ortami, Türkmenlerin topraklarini terk ederek dünyanin dört bir yanina göc etmesine sebep olmustur. Bununla beraber bir halkin sosyal, kültürel ve manevi baglarinin kopmasina sebebiyet verecek kadar vahim sonuclar yaratmistir.

Topraklarindan uzaklasan Türkmenlerin, göc ettikleri ülkelerde ülkelerde entegrasyon sorunu yasamasalar da
temel manevi degerleri ve sosyal ortamlarindan uzaklasmanin olumsuz etkilerinden de uzaklasamamaktadirlar.

Zaman zaman imkan yaratilan sehirler, ulkeler arasi ve Türkmeneline seyahat ve ziyaretler, milli baglarin korunmasina buyuk katkida bulunmakta olsa da, sadece uzun zaman araliklariyla gerceklesme imkani buldugu icin önemli kopukluklari engelleyememektedir.

Günlük yasamlari birbirinden kopuk, yabanci sosyal ve kültürel ortamlarda yasamak milli ve manevi duygu ve degerleri ikinci planda tutmaktadir.
Bu durum karsisinda direnen Türkmenler, teknolojinin nimetlerine sarilmaktadirlar.

Nitekim, son bir kac yildir popüler hale gelen, uluslararasi sirketlerin sesli konferans amaciyla ortaya cikan internet üzerinden sesli diyalog imkanlari, Türkmenlerin bu ihtiyaclarini büyük ölcüde karsilamaktadir. Baslangicta Irak'in siyasi meselerinin görüsüldügü sesli sohbet odalari, Türkmenleri dünyanin dört bir ucundan
bir araya getirip fikir alisverisinde bulunmalarina yardimci oldu. Daha sonra artan ilgiyle beraber Türkmenlerin kendi sohbet odalarina ihtiyaci ortaya cikti.
Özellikle Türkmenlerin böylesine birbirlerinin günlük hayatini paylasmalarindan rahatsiz taraflarin, odalara saldirilari bu ihtiyaci daha da gerekli kilmistir.

Avrupa ve Irak disinda yasayan diger Türkmenlerin biraraya gelerek kurduklari "IRAQIYOON.com" artik sadece siyasi konularin görüsüldügü bir sohbet odasi olmanin ötesine gicmis, kültür, sanat, edebiyat, müzik konularinin da görüsüldügü ve dinlendigi , ve hatta bir egitim kurumu haline gelmeyi cok kisa sürede basarmistir.

Iraqiyoon.com Türkmen Evi, bunlarla yentimeyip Irak, Kerkük dahil dünyanin dört bir yanindan Türkmen yöneticiler, Bagdat'tan Türkmen milletvekilleri, Misirdan arastirmaci yazarlarla Türkmenleri bir araya getirmeyi basarmistir.

Ancak Radyo gibi klasik bir aracin yerini fazlasiyla doldurmayi basaran Iraqiyoon.com Türkmen Evi'nin, misyonun bu kadarla sinirli oldugunu zannedersek büyük bir yanilgiya düseriz.

Türkmen Odasi, gectigimiz haftalar icerisinde Türkmenler acisindan bir ilki gerceklestirerek 16 eylül tarihinde Kopenhag'da düzenlenen Avrupa'da Türkmen Mitinginin katilim bakimindan basarili sonuclanmasina inanilmaz büyük katki saglamistir.

Bunu bizzat tecrubelerim ve miting günü yasadiklarimdan biliyorum; 4 saat süreyle miting boyunca iki veya üc defa gözüme carpan bir Türkmen katilimcinin 12 yasimda terk ettigim Kerkuk'ten okul ve mahalle arkadasim, 25 yil sonra iraqiyoon'da görüstügüm TEYMUR örneginde oldugu gibi, Türkmen Evindeki TELLAFER, AHMET_AGA, TURK_OMEGA, KERKUK,KRAL, MISALLA, TURKMENLI, KAMAL-BERBER, TURKMEN-KIZI,TURKMENDIYARI,SARAC ve buna benzer onlarca örnek gibi kod isimlerle birbirlerine seslenmeleri Türkmen Evinin etkisinin birer somut ispatiydi.

Böylece Türkmenler arasi milli ve manevi baglarin korundugu ve gelistirildigi sesli sohbet ortaminin Türkmen davasindaki rolünü düsünerek, sundugu hizmetten memnuyetlerimizi bildirmek zorundayiz.

Bu vesileyle söz konusu hizmeti icin Türkmen Evinin bas yaraticisi KASIM bey basta olmak üzere bütün katilimcilara tesekkür borcumuz vardir.


Saygilarimla
Savas N. Karakaplan