Pazartesi, Ocak 02, 2006

Irak Başbakanı Caferi: Kerkük yeni hükümetin işi


İhsan DÖRTKARDEŞ, (DHA)
Irak Başbakanı İbrahim Caferi, petrol kaynakları nedeniyle Kerkük’teki durumun normalleştirilemediğini söyledi. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri ve bölgesel Kürt yönetimi başkanı Mesud Barzani ile yaptığı görüşmeyi değerlendiren Caferi, görüşmede Kerkük konusunun gündeme geldiğini belirtti.
Başbakan İbrahim Caferi, Kerkük’ten Saddam Hüseyin döneminde göç ettirilen Kürtlerin evlerine dönmesini öngören Irak Anayasası’ndaki 58’inci maddenin uygulanma görevinin yeni kurulacak hükümete ait olacağını ifade etti. Caferi şöyle dedi:
"58’inci maddenin a, b ve c fıkraları Kerkük kentinin ihtiyaçlarını kapsıyordu. 2005 yılında bu yapılmadı. Kerkük için yapılması gereken her şey gelecek hükümete kaldı. Biz Kerkük’le ilgili Hamit Mecit Musa başkanlığında bir komisyon oluşturduk. Belli bir bütçe hazırladık. Bütçe, Ekonomi Bakanlığı’na gönderildi ve kabul edildi. Bu komitenin Kerkük’ten göç ettirilenlerin dönüşü için çalışma yapması kararlaştırıldı. Komisyon için 50 milyon dolar ayrıldı. Bu komisyonun, çalışmaları sonucunda bir proje sunması gerekiyor. Komisyon işlerini geciktirdi. Biz bir yazıyla kendilerine ’Bu parayı almaya niçin gelmiyorsunuz?’ dedik. Gelen cevapta bu gecikmenin Kerkük’ün içişlerinden kaynaklandığını ve bunun bakanlar kurulu ile bir ilgisinin olmadığı yazıldı. Kerkük meselesinin çözüme kavuşturulması konusuyla ilgili 58’inci maddenin c fıkrasını, kurulacak yeni hükümet uygulayacak."