Salı, Ocak 24, 2006

Iraklı eski Baas üyeleri yeniden örgütleniyor

Can HASASU,(DHA)
24 Ocak 2006
Irak’ın eski Baas partisi, Saddam dönemini ve işgal sonrası partinin askeri rolünü değerlendirmek üzere bir araya gelme hazırlığında. Partililer, şubat ayında başkent Bağdat’ta düzenlenmesi beklenen, Irak’taki kesimleri bir araya getirmeyi amaçlayan Ulusal Birlik Kongresi öncesi durum değerlendirmesi yapmak istiyor.
Londra’da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesinin haberine göre teşkilat, bu amaçla düzenlenecek gizli hazırlık toplantısına partiden 60’lı ve 70’li yıllarda ayrılan eski üyeleri de davet etti. Gazetenin ’güvenilir’ olarak tanımladığı kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre, partililer meşru savunma haklarından taviz vermemekle birlikte, yaşanan bazı aksaklıkları da reddetmiyor.
2009 yılında yapılacak Irak parlamento seçimleri için şimdiden kolları sıvayan Baas partisi, önümüzdeki dönemde kendini meşru bir zeminde temsil etmeyi amaçlıyor. Gizli tutulan toplantıyı güvenli bir Arap ülkesinde gerçekleştirmeyi planlayan hazırlık heyeti, Amerikalıların veya Iraklı siyasi partilerin konuyla ilgili bilgilerinin olup olmadığı konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.
MEZHEP ÇATIŞMASI BAAS PATİSİNİ RAHATSIZ EDİYOR
İsminin açıklanmasını istemeyen Baas üyeleri gizli değerlendirme toplantısı sonunda yayınlanacak olan bildiride Irak’taki mezhep ayrılığından kısmen Saddam Hüseyin’in sorumlu tutulacağının sinyallerini verdi. Üyelerin büyük bir çoğunluğu partinin 90’lı yılların başında ilan ettiği ’dini hamle’nin mezhep çatışmasını körükleyen en önemli etken olarak görüyor.
Bu dönemde Batı’ya karşı ’İslami bir cephe’ oluşturmaya çalışan devrik Irak lideri, kendi el yazısıyla ülke bayrağına ’Allah-u Ekber’ ibaresini ekledi ve ülkenin birçok kentinde devasa camiler yaptırdı. Saddam, dini hamlenin ideolojisini şekillendirmeleri amacıyla Sünni din adamlarında oluşan özel bir kadro oluşturmuştu.