Salı, Ocak 31, 2006

Talabani: Türkmenlere otonomiyi tartışıyoruz

ANKARA(ANKA)
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Türkmenler için Kürdistan'da otonomiyi tartıştıklarını, Kürtlerin Türkiye'nin görüşü hilafına bağımsızlık ilan etmeyeceğini bildirdi.
Talabani, The New Anatolian gazetesinden İlnur Çevik'in sorularını yanıtladı. Kürt liderlerin Irak'lı Türkmenlere, kuzeyde çoğunlukta bulundukları bölgelerde otonomi verilmesi olasılığını tartıştıklarını belirten Talabani, bunun henüz ayrıntılandırılmadığını bildirdi. Talabani, özellikle Türkiye'nin görüşleri hilafına bir Kürt bağımsızlığı olmayacağını yinelerken, "Şii Araplar İran'a, Sünni Araplar Arap devletlerine özellikle de Suudi Arabistan'a, biz ise Türkiye'ye sahibiz" dedi.
Terörizmin ve aşırı akımların Irak için ciddi tehdit olduğunu anlatan Celal Talabani "Bir elinizde terörizm, diğer elinizde Şii aşırılığı ve Sünni Arap aşırı, milliyetçiliği bulunuyor" dedi.
Talabani, Zarkavi ve El Kaide'nin sıradan Müslümanları küçümsediklerini, Şiileri gerçek Müslümanlar olarak görmediklerini belirtirken "Onlar için Müslüman olduklarını söyleyenlerin çoğu İslam'ın gerçek uygulamalarını bırakmıştır. Onun için inkarcılar olarak öldürülmeleri gerekir. Kendileri gibi köktenci olmayan Sünnileri de İslami inançtan vazgeçmiş büyük günah işleyen kişiler olarak görürler" diye konuştu.
Zarkavi yanlılarının önde gelen bazı Sünnileri öldürdüklerini, bunun Sünniler arasında büyük bir tepkiyi tetiklediğini belirten Talabani, bazı Sünnilerin Zarkavi'ye karşı silahlanmak için hükümete başvurduklarını bildirdi.
Celal Talabani, ABD birliklerine, Şii Araplara, Kürtlere, hatta hükümete karşı çıkan aşırı milliyetçi Sünni Arapların da teröristlerin yanında yeraldıklarını belirtti. Sorunu ulusal birliğin çözebileceğini anlatan Celal talabani, "Politik sürece daha çok Sünni Arabın dahil edilmesi, Sünni aşırılığının azalması açısından yararlı oldu" dedi.
The New Anatolian, Celal Talabani'nin Sünni direnişinin altı ay içinde sona ereceği tahminine yer verdi. Gazete Irak istihbarat yetkilileri İran'ın Arap Sünnilere isyanı sürdürmeleri için örtülü destek verdiğini aktardı.