Cumartesi, Ocak 21, 2006

Irak Seçim Sonuçları – Savaş Bitmedi

Irak seçimlerinin kesin resmi sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, sonuçlara göre siyasi dengeler ve tehlikeler belirgnleşmeye başladı.

Seçimleri kazanmasına karşın, tek başına iktidarı kontrol edebilecek sandalye sayısına ulaşamayan Şii’leri koalisyon zorlukları ve pazarlıkları bekliyor. Şii Birleşik Irak İttifakı listesinin kazandığı 128 sandalye, Ocak seçimleri sonucu 146 sandalyeden düşüklük olmuştur.

Aynı düşüklük Kürt listesinde de görülmektedir. Aralık seçimleri sonucu, 75 sandalye sayısından 53 sandalyeye düşen Kürtler Bakanlıklar ve başbakanlık pazarlıklarıyla iktidarda etkili olmaya çalışacaklar.

Ocak seçimlerini boykot eden Irak Uzlaşım Çephesi Sünni’ler ise beklentilerinin altında ve seçim ihlalleri iddalarıyla kazandıkları 43 oy ile siyasi sürece diğer elleri silahlı girecekler.

Tek başına iktidar olma şartı toplam sandalye sayısının 2/3 oranına tarafların hiçbirinin ulaşamaması hükümet kurmayı zorlştıracaktır. Bugünkü seçim sonuçları, sünnilerin de katılmasıyla Irak’ın siyasi dengelerini daha da netleştirirken, hükümet kurulmasını da zorlaştıracaktır.

Bu sonuçlar ayrıca Irak’ın bütünlüğüne de zarar verebilecektir. İktidarı tek başına kontrol edemeyen Şii’ler kendi bölgelerinde Kuzeydeki özerkliğe benzer bir idareyi tercih edebileceklerdir.

Siyasi sürece boykotu kaldırarak katılan sünniler, diğer taraftan yabancı güçlerin Irak’ı terk etmesi talebini direnişle göstermeye devam etmektedir. Nitekim seçimlerin hemen ardından saldırılarda ciddi bir artış gözlenmiştir.

Ciddiye alınacak siyasi güç kazanan sunniler, tarihi sebeplerle de Irak üzerinde büyük iddası bulunan bir grup olarak Siilerle girdikleri hükümet pazarlıklarına rağmen istikrarsızlığı körükleyecek ve bütün ortadoğuya yayılması tehlikesi bulunan Şii-Sunni çatışması da Irak’ı bekleyen diğer ciddi bir tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır.
Savas NURETTIN