"1"
Irak’taki Secimler ve Referandumun Biraktiklari
Irak’taki Secimler ve Referandumun Biraktiklari
Degerli Turkmen Kardeslerim
Irak’ta Ocak ve Ararlik 2005’te yapilan secimler ve Anayasa referandumu Turkmenler bakimindan onemli siyasi deneyimler olmustur.
Bu secimlerin sonucuna bakildiginda matematiksel kayiplarimiz oldugu gorulecektir. Buna ragmen millet olarak birlik icerisinde hareket etmis olmak, kenetlenip ITC’ni desteklemek ve buna benzer bir cok kazanimlarimiz olmustur.
Ancak matematiksel sonuclar, ulke karar ve yonetim mekanizmasinda esas alindigi icin belirleyicidir.
Lozan anlasmasi sirasinda BM, o zamanki adiyla milletler cemiyeti bolgedeki nufus ve etnik yapiyi arastirmak uzere gonderdigi delegasyon raporuna dayanarak, etkisi gunumuze kadar uzanan politikalarin esasini olusturdugu orneginde goruldugu gibi bir toplumun hayatiyat arz eden konusudur.
Bu derece onemli siyasi gelismelerde hangi politik ve idari ciddiyet ile hareket ettigimizi gozden gecirmemiz gereklidir.
(Turkmen yoneticileri arasinda herhangi bir karsilastirmadan ve menfi/musbet degerlendirmelerden uzak) Ocak secimlerinin sonuclarini bir tek yoneticiye mal ederek, yakin zamanda beklenen referandum ve Aralik secimlerine baskan degisikligi ile gitmek, secimler farkli sartlarda da yapilacak olsa idi olumsuz etkileri olurdu. Ocak secimlerine dogru Turkmen kurultayi ile baslayan, toplumu donemin ITC baskanina yonlendirip daha sonra yapilacak baskan bir degisiklikle yeni bir baskana yonlendirme hareketi ve ustelik bunun 1 yil aralikla yapilmasi toplumda bolunmelere ve tedirginliklere yol acmistir.
Secmen egitim ve bilgilendirme toplantilarinin ve programlarinin onemi, uygulandigi secmenlerin bulundugu bolgelerdeki sonuclardan anlasilmaktadir.
Turkmenlerin, Irak’in yeniden yapilanmasi ve sekillenmesi surecinin baslamasiyla birlikte, yeni doneme uygun gerekli ve genel duzenlemelere gitmemesi de secim ve referandum sonuclari uzerinde etkili olmustur; Turkmen siyasi ve kulturel kurumlari yoneticilerinin gerekli tecrübe, siyasi birikim ve tahsile sahip olmalari daha olumlu sonuclar yaratacagi tartisilamaz.Soz konusu baskan ve yöneticilerin özellikle, ister Irak veya Arap ulkeleri isterse Turkiye ve Avrupa ulkelerinde faaliyet gosteren kuruluslarin, bulundugu ulkenin dilini bilmesi en onemli etkendir. Bulundugu ulkenin sivil kuruluslari, devlet kurum ve meclisleriyle irtibat halinde bulunmasi, iletisim kurabilmesi ve gelismelere bagli olarak kamuoyunun aydinlatilmasi, gerekli girisimlerde bulunulmasi ve bunun gibi cok onemli ozelliklere haiz olmasi sarttir.
Her toplum icin gecerli diger kurallar elbetteki Turkmenler icin de gecerlidir. Toplumuna baglilik. Toplumunun menfaatlerini once gorebilmek, dogru politikayi uretmek ve sonra da uygulayabilmek siyasi ve hayati varligin idamesi icin sarttir.
Toplum menfaatlerini kendi menfaatlerinin(ozellikle maddi) ustunde tutmak gibi kurallar da ciddi anlamda once uygulanabilmeli sonra da ihlali durumunda gerekli cezai yaptirima tabi tutulabilmelidir.
Saygilarimla
Savas Nurettin