Cuma, Mayıs 19, 2006

ABD: Türkiye Irak'a desteğin karşılığını görecek


19 Mayıs 2006, Cuma 13:00

Dünya
WASHINGTON (A.A) ABD Dışişleri Bakanlığının Irak Koordinatörü James Jeffrey, hiçbir ülkenin Irak'ın ekonomik gelişmesine Türkiye kadar destek vermediğini ve Türkiye'nin bu katkısının karşılığını göreceğini söyledi.
Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda Irak'ın yeniden yapılanması konusunda konuşma yapan Büyükelçi Jeffrey, bir soru üzerine, Türkiye'nin Irak'taki demokratik sürece büyük bir destek verdiğini ve bunun Iraklılar tarafından takdir edildiğini belirtti.
Türkiye'nin ekonomik faaliyetlerinin en çok Irak'ın kuzeyinde görüldüğünü, ancak ülkenin bütünündeki ekonomik yaşamda temel önemde katkısının olduğunu anlatan Jeffrey, bunun özellikle yakıt sağlanması ve elektrik üretiminde görüldüğünü kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Irak konusundaki kıdemli danışmanı olarak da görev yapan Jeffrey, Türk firmalarının, inşaat ve ulaştırma alanlarında da Irak'ta çok faal olduğunu dile getirdi.Jeffrey, “hiçbir ülke, Irak ekonomisinin gelişmesine Türkiye kadar büyük bir destek vermiyor. Türkiye, güvenlik alanında, siyasi ve ekonomik olarak bunun yararını görecek” dedi.