Salı, Mayıs 16, 2006

İlnur Çevik Türk düşmanı

Kuva-yı Medya, Irak’ta bağımsız bir Kürdistan’ın kurulması için Talabani ve Barzani’ye danışmanlık yapmasının karşılığı 65 milyon dolarlık ihaleyle ödüllendirilen Tüccar Gazeteci İlnur Çevik’in çok değil 3 yıl önce borcunu ödeyemediği için evine haciz geldiğini ve hakkında hapis cezası verildiğini belgeledi.

İlnur Çevik 2001 yılında Ahmet Bayrak adlı bir işadamına 1 milyon 57 bin 109 Alman Markı borç taktı. Borcunu ödememesi üzerine Bayrak’ın avukatları önce evine daha sonra çalıştığı gazeteye haciz getirdiler.

Haciz memurlarına “Hiç malım mülküm yok” diye yalan söyleyen İlnur Çevik, Turkish Daily News gazetesini sattığı Aydın Doğan’dan aldığı paranın bir bölümünü oluşturan 200.000 $ ve 13.000 adet Doğan Holding hissesini mal beyanında bildirmeyince “yalan mal beyanında bulunmak” suçundan 1 ay hapse mahkum oldu.

Çevik’in görüldüğü yerde tutuklanması için hakkında çıkarılan ARAMA belgesi:

HAKKI İLNUR-
20/05/2002 ARANAN-EMİNÖNÜ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ BEYAZIT POLİS KARAKOLUNUN 01/02/2002 GÜN VE B-05.1.EGM.4.34.47.23.BTİ.01/659 NOLU SAYILI YAZISINA İSTİNADEN ARANMAKTADIR.


İLNUR ÇEVİK’İN YALAN MAL BEYANI

“Gayrimenkulum malım yoktur, menkul olarak otomobilim yoktur. Menkul olarak zorunlu ev eşyalarım vardır ve ancak bunlar Ankara 5. İcra Müdürlüğü’nün 2000/5102 esas sayılı dosyası ile hacizlidir.

Doğan Daily News AŞ’de Genel Yayın Yönetmeni olarak çalışıyorum. Aylık gelirim 275.000.000 TL’dir. Maaşımın üzerinde Ankara 5. İcra Müdürlüğü’nün 2000/5102 esas sayılı dosyası ile haciz vardır.

Mal beyanı olarak arz ediyorum.”

AYDIN DOĞAN’IN HİMAYESİNDE YALANLAR

Kuva-yı Medya’nun ulaştığı belgelere göre; hakkında icra takiplerinin sürdüğü ve polis tarafından Türkiye’nin dört bir yanında arandığı günlerde, İlnur Çevik’in Doğan Turkish Daily News’daki ortağı Aydın Doğan’ın himayesinde olduğu ortaya çıktı.

Mal beyanında kendisini sıradan bir gazete çalışanıymış gibi gösteren İlnur Çevik, oysa koskoca Doğan Turkish Daily News şirketinin yarıya yakınını elinde bulunduruyordu:

Turkish Daily News Doğan Grubu'na katıldı
21 Ocak 2000 Hürriyet

“39 YILDIR Türkiye'nin ilk ve tek İngilizce gazetesi olarak yayın hayatını sürdüren Turkish Daily News, Doğan Medya Grubu'na katıldı. Katılım anlaşması dün imzalandı. Buna göre, Doğan Yayın Holding, Turkish Daily News'un yüzde 51'ini aldı. Bu alışverişle birlikte Doğan Turkish Daily News adlı yeni bir şirket kuruldu.

TÜRKİYE'nin ilk ve tek günlük İngilizce gazetesi Turkish Daily News, Doğan Medya Grubu'na katıldı. Doğan Yayın Holding, 39 yıldır yayın hayatında olan Turkish Daily News'un yüzde 51'ini aldı. Bu alışverişle birlikte Doğan Turkish Daily News adıyla yeni bir şirket kuruldu. Katılım anlaşması dün Doğan Medya Grup Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Medya Grup Başkan Yardımcısı Ertuğrul Özkök ve Turkish Daily News Yönetim Kurul Başkanı İlnur Çevik arasında imzalandı. İmza törenine Doğan Medya Grup Başkan Yardımcısı Soner Gedik ile Turkish Daily News Yazıişleri Müdürü Mine Çevik katıldı.

Doğan Yayın Holding, Turkish Daily News gazetesinin yüzde 51 hissesini alırken, yüzde 49 Çevik Ailesi'nde kaldı. Turkish Daily News'un isim ve diğer hakları, Doğan Yayın Holding ve Turkish Daily News'un Doğan Turkish Daily News adıyla kurduğu yeni şirkete devredildi. Turkish Daily News Gazetesi'nin Doğan Medya Grubu'na katılmasına ilişkin tören Ankara'da dün yapıldı.”

Tüccar Gazeteci İlnur Çevik’in mal beyanında söylediği bir diğer yalan da Aydın Doğan’dan 275.000.000 TL maaş aldığını ifade etmesiydi. Milyon dolarlık şirketin hissedarlarından biri olan İlnur Çevik’in mal beyanında kendisini sıradan maaşlı bir çalışan gibi göstermesi ve beyanın yapıldığı gün (yani 20 Mayıs 2002 tarihinde dolar kuru Alış 1.425.000 TL Satış 1.440.000 TL) eline 192 dolar geçtiğini bildirmesi dikkat çekti.

Bu arada Çevik’in alacaklısına kaptırmamak için ev eşyaları, maaş ve hisse senetlerinin üzerinde olduğunu ifade ettiği haczin de, Doğan Yayın Holding tarafından konulduğu ve aralarında da Rehin Sözleşmesi imzaladıkları ortaya çıktı

Çevik’in yalan mal beyanında bulunmak suçundan çarptırıldığı 1 ay hapis cezasından çıkarılan af sayesinde kurtulduğu öğrenildi.

Bütün bu olaylar yaşanır ve İlnur Çevik Türkiye’nin dört bir yanında polis tarafından aranırken, Medya Patronu Aydın Doğan ile Doğan Daily News AŞ’de ortaklıklarının devam etmesi dikkat çekti. Bütün bu gelişmelerden haberdar olan Aydın Doğan Tüccar Gazeteci İlnur Çevik ile ortaklığını, Kürt Tacirleri Talabani ve Barzani’ye yanaşarak 65 milyon dolarlık ihale kaptığını açıklamasına kadar sürdürdü.

Gazeteci Yazar Emin Çölaşan’ın Tüccar Gazeteci İlnur Çevik’in Kürt Tacirlerinden 65 milyon dolarlık ihale kapmasıyla ilgili olarak 23 Haziran 2004 tarihinde kaleme aldığı Tüccar gazetecilik başlıklı ağır makalesi üzerine Aydın Doğan, İlnur Çevik ile ortaklığını ayırmak zorunda kaldı.

Ancak Çölaşan’ın yazısına ertesi gün 24 Haziran 2004 tarihinde Sabah gazetesinden cevap yazan Mehmet Barlas Aydın Doğan ile İlnur Çevik’in ortak olduklarını hatırlatarak “İlnur Çevik, "Doğan Daily News" şirketinde, Aydın Doğan'ın ortağı. Yani bir "Patron" aynı zamanda. İlnur Çevik, Irak'ta iş yapıyormuş ortak olduğu diğer şirketle. Aydın Doğan da, diğer şirketi "Petrol Ofisi" ile, Irak'ta dolaylı ve doğrudan iş yapmıyor mu?” diye sordu.


HAKKI iLNUR ÇEVİK KİMDİR ?

27 Haziran 1952
Ankara doğumlu
İngiltere Warwick Üniversitesi İşletme mezunu
1973 yılında babası İlhan Çevik’in sahibi olduğu Turkish Daily News Gazetesi’nde çalışmaya başladı.
Evli 5 çocuk sahibi

Gazeteleri Turkish Daily News 12 Eylül döneminde hükümet tarafından verilen “özel ödenekler” sayesinde son teknoloji baskı makinaları alarak atılım yaptı. Daha sonra Milli Piyango biletlerinin basım işlerini alarak işi büyüttüler.


Çevik meslek yaşamı boyunca başta Süleyman Demirel olmak üzere, Turgut Özal, Tansu Çiller (Özer Uçuran Çiller’i Başbakanlık Konutu’nda büyükelçiler ile buluşturup toplantının tutanakçılığını yaparak bir protokol skandalına imza attı) ve Necmettin Erbakan gibi isimlerin “Danışmanlığını” üstlendi.

ABD’de Beyaz Saray bahçesinde Demirel’in şapkasını taşırken çekilen fotoğraf Çevik’in meslek hayatını gözler önüne seren tipik bir örnekti.

ABD’de yapılan bir başka toplantıda kendi bastırdığı özel davetiye ile RP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül’ü Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak tanıtması skandalına da bulaştı. Hep yaptığı devlet büyükleri ile büyükelçilikler arasında mesaj taşıma işini abarttığı için Demirel tarafından yanından uzaklaştırıldı. Demirel kendisi ile uzun bir süre konuşmadı.

Gazetesini ticari amaçlarla kullanan Çevik hazırladığı yabancı ülke ekleri için büyükelçiliklerden büyük meblağlarda paralar aldı.

İlnur Çevik APO’nun İmralı’daki duruşmalarında Erbakan ile Apo arasında mesaj alışverişinde görev almakla suçlandı.

Duruşmada, Refahyol hükümeti döneminde bir mektuplaşma olduğunu ve Suriye'deki temsilcilerine iki mektup geldiğini ifade eden Öcalan, mektupların kapatılan RP'nin eski genel başkanı Necmettin Erbakan tarafından gönderildiğini söyledi.
Mahkeme Başkanı Okyay'ın sorusu üzerine Öcalan, bu mektubun yanında olmadığını, ancak arşivde bulunduğunu söyledi. Öcalan, ''Aracı olarak gazeteci İlnur Çevik gönderilecekti, ancak bunun yerine mektuplar geldi'' dedi. Öcalan, Erbakan'ın gönderdiği mektupta ekonomik ve sosyal paket açılmak istenildiği, şiddet ortamının bunu engellediği ve kendilerine ‘‘Bunu durdurursanız iyi olur’’ denildiğini anlattı ve kendisinin de bunu kabul ettiğini söyledi.

İlnur Çevik daha önce de sağ kolu İsmet İmset’i Özal ile Apo arasında PKK kuryeliği yapmakla görevlendirmiş ve bunun ortaya çıkması üzerine İmset’i Londra temsilcisi yapıp yurtdışına kaçırmıştı. Terör örgütünü tanıtım broşürünü andıran “The PKK” adlı İngilizce kitabı tesislerinde bastırıp TDN yayınları ibaresini koyduran Çevik, İngiltere’ye kaçmasının ardından uzun yıllar İmset’e TDN kadrosundan maaş ödemeyi de ihmal etmedi. Çevik’in sağ kolu İmset’in PKK’nın yayın organı Özgür Politika gazetesinde yazılar yazması bu ilişkilerin asla bir raslantı olmadığının en somut kanıtıydı.

Çevik ailesinin sahibi oldukları matbaanın 12 Eylül öncesi ve sonrasında radikal ve şeriat yanlısı yayınları bastığı için çok kereler Cumhuriyet Savcılıklarıyla başı belaya girdi.

Yaşamı boyunca hep “yanar döner” bir profil çizdi Erbakan’ın danışmanlığı yaptığı dönemde bir yandan türbana destek verip, 8 yıl eğitime karşı çıkarken, Ankara’nın en lüks semtlerinden Arjantin Caddesinde açtığı TDN Cafe’de “içki ruhsatı olmadığı halde” içki sattı. Çankaya Emniyet Müdürlüğü “ruhsatsız içki satışından” TDN Cafe’yi 2 kez bastı.

Bosna Hersek için toplanan paralı iç etmekle suçlanan Süleyman Mercümek’in aklanması için Hulki Cevizoğlu tarafından hazırlanan danışıklı dövüş programda Refah ve Mercümek’in sözcülüğünü üstlendiği için başta Emin Çölaşan olmak üzere bütün medya ve kamuoyunun tepkisini üzerine topladı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile birlikte Türk Dışişleri Bakanlığı’nın ambargo yasağına rağmen Güney Afrika’dan kömür getirtilmesi işini organize etti. Bu ticareti daha sonra Çin ile devam ettirdi. Bu ilişkilerin devamı olarak yine Ankara Büyükşehir Belediyesinin milyarlarca tutarındaki baskı ve tanıtım işlerini matbaasında yaptırdı. Gökçek de Çevik’in İncek’teki dağ başındaki villasının kapısına kadar asfalt döşettirdi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un babası vefat ettiğinde Turkish Daily News olarak yayınladığı 3 sütunluk ölüm ilanı metninde Bartholomeos'tan "Greek Ecumenical Patriarch" yani "Rum Ekümenik (Evrensel) Patriği" olarak söz ederek diplomatik bir skandala imza attı.

Kombassan’ın ABD’de satın aldığı giyim mağazasının hisselerinin alımı, yasal işlemler ve tanıtım kokteylini organize etti.

AKP'den siyasete atılan İlnur Çevik ön seçim yoklamasında umduğunu bulamadı. Çevik, 125 oy almasına rağmen listeye giremedi.

Sahibi olduğu Turkish Daily News'un yüzde 51'ini Doğan Yayın Holding’e satarak Aydın Doğan’ın ortağı oldu. Satışın ardından Doğan Turkish Daily News adlı yeni bir şirket kuruldu.

Aydın Doğan’ın ortağı iken Barzani tarafından Kuzey Irak’ta kurulan Kürt Televizyonu için bütün altyapı ve donanımın satın alınması ve kurulması işini üstlendi. Aynı dönemde aldığı 65 milyon dolarlık ihale ile Erbil’de Selahattin Üniversitesi Kampusünü ve Süleymaniye Havaalanı’nı ortaklarıyla birlikte yaptı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile çok yakın ilişkiler içinde bulunan ve ona danışmanlık yapan İlnur Çevik ve Cengiz Çandar Talabani ile İstanbul'da gizlice buluştu. 2,5 saat süren yemeğe katılanların Dışişleri Bakanlığı'nın protokol arabasıyla taşınması dikkat çekti.

ÇEVİK’İN ŞİRKETLERİ

TDN Eğlence ve Turizm AŞ
Sermayesi 5 milyar TL
“Turizm ve eğlence sektörüne yönelik tesisler kurarak işletmek ve seyahat acentaları oluşturmak”
Yönetim Kurulu Başkanı yüzde 50 hisse sahibi

TDN İthalat İhracat Taşımacılık Taahhüt Ticaret ve Sanayii AŞ…
Sermayesi 30 milyar TL
Şirketin kurucuları arasında babası, karısı, kız kardeşi ve eski AP milletvekillerinden Recep Özel vardı.

ISC Özel Tıp Hizmetleri Eğitim, Ticaret ve Sanayi LTD
Sermayesi 500 milyar TL
“Çocuk hastalıklarına yönelik teşhis ve tedavi merkezleri oluşturmak”
Yüzde 50 hisse sahibi

PAN-EV Ltd
“Amerika ve Kanada’dan ithal edilen lüks ahşap prefabrik villa üretimi”

EMBRACE Ltd
Giyim iç çamaşır üretim ve ithalat

FLU İÇ GİYİM Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
Sermayesi 100 milyar TL
Örme ve tekstil

ABD ve Kürdistan bayrağı Helgurd Dağı'nın zirvesinde
KK-Haber

ÇOMAN, 24/8 2003 — ABD askeri birlikleri ile Kürdistan peşmergesi, iki gün önce (22/8) Kürt ulusu ile Amerika halkının arasındaki dostluğun bir göstergesi olarak, resmi bir törenle ABD bayrağı ile Kürdistan bayrağını Kürdistan güneyinin en yüksek dağı olan Helgurd dağının zirvesinde göndere çektiler. Amerikalılar bu sembolik ifadeyle, Kürtlere dostlarınız sadece dağlarınız değil aynı zamanda Amerikan halkı da dostunuzdur mesajını verdi.
Helgurd Kürdistan güneyinin en yüksek dağıdır(3 607 m); Çoman ve Haci Omran'ın arasında bulunuyor. Helgurd, Kürt ulusal kurtuluş savaşında, sürekli Kürdistan peşmergelerinin savunma kalesiydi. Kürt folklor ve edebiyatında da Helgurd dağının büyük bir yeri bulunuyor.