Salı, Mayıs 23, 2006

Kerkük Elden Gidiyor Millet Hala Uyuyor

Yazar: Ahmet Kava
İkinci Bölüm

"Kerkük elden gidiyor millet hala uyuyor" başlığı altında yayınladığımız birinci bölümünde , Kyb ve Kdp başta olmak üzere Kürt grupların, Türkmenler hakkında yaptıkları bölme, parçalama, Asimile ve Çökertme politikalarından bahıs etmiştik. Bu Yazının ikinci bölümünde ise, Türkmenleri bölmek ve parçalamak isteyen Kürt gruplar yanında başka grup ve bazı bölge devletler olmuş özellikle (İran devleti) tarafından hedef haline gelmiştir.
İran Hükümeti, 1991’de körfez savaşından sonra Irak’ın kuzeyinde kendi çıkarlarına hizmet etmek amacıyla bazı (Türkmen Siyasi Partiler) kurdurmuştur. Bu siyasi partileri, Irak Türkmen Cephesi ve Türkmen Milli Mücadelesine karşı zıd faaliyet göstermelerini yönlendirmiştir. İran devleti yolu ile kurulan bazı Türkmen siyasi partilerin, Türkmen Milli Mücadelesine karşın yaptıkları yanlış politikalarının gerçek ve hakikatların bazılarını aktarmasında bir çok faydası var:
1- Saddam döneminde yurt dışında yapılan Iraklı Muhalefet( Londra, Washinton, Selahattin ve Ankara) toplantılarında Irak Türkmen Cephesine karşın zıd tutum ve tavırlar sergilemişti. Özellikle Kürt Federalizm konusunda Kürt Gruplarını desteklemiştir.
2- Irak Türkmen Cephesi, yaptığı bütün kurultaylarında, Türkmenlerin genel menfaatleri için, Abbas Beyatlı başkanlığındaki Irak Türkmen İslami Birliği başta olmak üzere bütün siyasi partileri davet etmiştir. Ama Abbas Beyatlı, Türkmen İslami Birliği ve Vefa hareketi Türkmen kurultayına katılmalarını reddetmiştir.
3- İran İstihbaretinde Irak masa sorumlusu Haci Saidi, Şubat 2004 tarihinde İran’ı terk ettiğinde Londra’ya kaçmıştı. Saadi Londar’ da yaptığı basın toplantısında Türkmenlere ilgili açıklamasında ( İran İstihbareti, iki ayda bir defa Kuzey Irak’taki Türkmen Şii Partileri Liderleri ile görüşür, onlara para yardımı, bilgi alış verışi ve talimat verilir, Türkmen siyasi partileri karşın zid faaliyet göstermelerinide istenir). Hatta buna ilgili bir örnekte vermişti (( 22 ve 23 Ağustos 2003 tarihlerinde Tuzhurmatu ve Kerkük’te yaşanan olaylarda İran’ın büyük rölu olduğunu da açıklamıştır)). (kaynak: Haci Saidi basın toplantısı, El Şarık Avsat Ğazetesi, Tarihi Şubat 2004 Londra).
4- Irak Türkmen İslami Birliği başkan yardımcısı ve Irak Spor Gençlik Bakanı Sn Casım Mehmet Tuzlu, İmar ve İskan bakanlığıken 2005 tarihinde Irak başkanı Celal Talabani ile resmi bir görüşmesinde Talabani’ye öneri veriyor, diyor Biz Irak hükümeti olarak Halepce’de 500 Ev yapacağız siz de buna karşı Kürdistan Bölge Hükümeti olarak Kerkük Tisin Semtinde 500 Evin yapmasını istemiştir. (kaynak PUK haber ajansı). Biz Bakanımız eleştirmek istemiyoruz o bizim için değerli birisidir. Ama perda arkasından Bakanımız tahrik eden birisi vardır. Yorumunu size bırakıyoruz.
5- Irak İslami Devrimi Yüksek Konseyinin Kuzey Irak sorumlusu ve Irak ulusal Meclisi üyesi Mehmet Taki Mevlana, bu son günlerde sözde Türkmen Siyasi partilerin bir araya toplamak için bir (Kitle) kurulmasını önermişti. Zatan Siyasi partileri toplamak için bir Kitle var bir örgüt var oda Irak Türkmen Cephesidir. Taki, bahıs ettiği (Kitle)ya hiç gerek yok çünkü bu kitle bizi parçalayacak bunun yerine Irak Türkmen Cephesi çatısı altında toplanmalarını isteseydi daha mantıklı ve faydalı olurdu..Ama burda hedef belli Irak Türkmen Cephesini zayıf etmek için alternatif bulmaya çalışıyorlar.
6-Türkmen İslami Birliği yönetim kurulu üyesi ve Kerkük İl Meclisi üyesi Tahsin Kahya, geçtiğimiz günlerde Kerkük dışında olan ( Çamçamal, Tuzhurmatu, Kaler ve Kifri) ilçelerinden Vatandaşların Kerkük’ün resmi dairelerinde tain olmalarının önerisini Kerkük İL Meclisine sunmuştur.(kaynak: Puk haber ajansı, 2006)
Kerkük Meclisindeki Türkmen ve Arap üyeleri bu öneriye karşı çıkmış toplantıyı terk etmelerinden sonra Kürt grubu ile tahsin kahya öneriye imza atmışlardır.
Not: Kürt gruplerın, Kerkük’ü kürtleştirmek için bu öneri en önemli maddeleri olmuştur. İlk önce tain ve sonra bu bölgeleri Kerkük’e bağlanmasını planlıyorlar.
Bu ilçelerin etnik nüfuz dağılımı şöyle:
-Çamçamal
Nüfusu 70 bin, Kürttür
-Kalar
Nüfuzu 120 bin, Kürttür
-Tuzhurmatu
Nüfuzu 120 bin, Türkmen 70 bin, Arap 25 bin, Kürt 25 bin,
-Kifri
Nüfuzu 20 bin
Kürt 15 bin
Türkmen 5 bin
-Toplam: Kürt 235 bin, Türkmen 75 bin, Arap 30 bin.
7- Irak’ta yapılan seçimlerde başka liste ile seçime katılmalarında Türkmenlerin oyunu bölmeye ve parçalamaya neden olmuştur.
8- Şii Araplar Irak’ta iktidarda olmalarına rağmen, Irak’ın yeni hükümet bakanlık teşkilatında Türkmenlere verilen Spor ve Gençlik bakanlığı hariç, Şii Arap Siyasi partileri, Türkmenlere vaat ettikleri bakanlıkların hiç birisi de verilmedi. Ayrıca Irak Ulusal Meclisinin son toplantısında Irak’ın yeni Bakanlıklar ilanında Türkmenlere yine haksızlık yapılmasını gören Irak Türkmen Cephesi Başkanı Dr. Sadattin Ergeç, haksızlıkları kınamak için toplantı salonunu terk ederken yanında hiç bir Türkmen Millet Vekili’nin tutumu görülmedi. Çünkü bu Millet Vekillerimizin tutumları kendi ellerinde değil başkaların talimatı ile hareket ediyorlardır.
*Türkmenler adına Millet Vekili olan kişiler:
-Abbas Beyatlı, Şii İttilafı Üyesi, Dava Partisi Grubu,
-Mehmet Taki Mevlene , Şii İttilafı Üyesi, Yüksek Devrim grubu,
-Fevzi Ekram Terzi, Şii İttilafı Üyesi, Sadır Grubu,
-İzzetin Abdullah, Irak Uzlaşma Cephesi üyesi, Dülemi Grubu,
- Mehmet Beyat, Şii İttilafı, Badır Tugayı Grubu,
-Velit Şerika, Kürt Listesi üyesi, Kdp Grubu,
9 – İranlıların, Irak’ta kurulan yeni hükümete ilgili tavırı:
Bütün ülkelerden evval tutumunu açıklayarak Irak’ta kurulan yeni hükümeti desteklemiştir. İran Dışişleri bakanlığı sözcüsü Hamit Reza Asefi yaptığı basın toplantısında, Irak’ta kurulan yeni hükümetin, ülkeye istikrar ve özgürlük getirmesi temennisinde bulunarak yakın bir zaman içinde İki ülke ilişkilerini geliştirmek amacıyla İran’dan bir heyetin Irak’ı ziyaret edeceğini söyledi. Kaynak: KDP Peyamner Ajansı.
İran Desteğiyle Kurulan
Şii Türkmen Partiler
Şii Türkmen siyasi partileri, genel olarak İran devleti ve Şii Arap partileri tarafından desteklenen kuruluşlardır.
1- Irak Türkmen İslami Birliği (ITİB)
Irak Türkmen Cephesi dışında faaliyet gösteren, Irak Türkmen İslami Birliği Abbas Beyatlı başkanlığında 1991 tarihinde İran-Kum’da kurulan Şii Türkmen siyasi partisidir. Körfez Savaşından sonra 1991’da Irak’ın Kuzeyinde Süleymaniye bölgesinde siyasi çalışmalarına başlamıştır. ITİB, 1.kongresi 1991 Kum’da, 2.kongresi 1996 Tahran’da ve 3.genel kongresini 2000 yılında Kum’da düzenlemiştir.
İbrahim Elcaferi başkanlığındaki Şii Irak Dava Partisi’nin bir alt teşkilatıdır. Şii olması nedeniyle İran Devleti tarafından desteklenmektedir. ITİB, 2003’ta Kerkük’te düzenlenen 3.Türkmen Kurultayının hazırlık komisyonunda üye olmuş ve bazı nedenlerden dolay sonradan çekilmiştir. 15 Aralık 2005’ta Irak’ta yapılan genel seçimlerde Şii Lideri Ali Sisteni öndeliğinde kurulan Şii listesi ile katılıp ve parti başkanı Abbas Beyatlı Irak Ulusal Meclisi üyesi seçildi.

2- Türkmen Vefa Hareketi (TVH)
2001 yılında Tahran’da Firyat Tuzlu başkanlığında Türkmen Vefa Hareketi adı altında kurulan bir Türkmen Şii hareketidir. 2003 tarihlerinden sonra siyasi çalışmalarını Irak’a taşıdı. Türkmen Vefa Hareketi ve Türkmen İslami Birliği çok yakın ilişkiler içerisinde siyasi faaliyetlerini yapmaktadırlar .Firyat Tuzlu, Şii listesi yolu ile 30 Ocak 2005 tarihinde Irak Ulusal Meclisi üyesi seçildi. Şii parti Irak İslami Yüksek Devrim Konseyi’nin bir alt teşkilatıdır.
3- Türkmen Şii Meclisi
Saddam yıkılmasından sonra 2003 tarihinde İran devletinin desteğiyle kurulmuş bir Şii Meclisidir. Irak İslami Yüksek Devrim Konseyinin bir alt teşkilatıdır. Türkmen Şii Meclisi , 2004 tarihinde bir bilidiri yayınlarak , Türk askerlerin Irak’ta görev yapmalarına karşı çıkıp ve bunun yerine İran askerlerini Irak’ın kuzey bölgesinde görev yapmalarını talep etmiştir.
4- Türkmen Demokrat Partisi
2005 tarihinde Türkmeneli Partisinden ayrılarak KDP desteğiyle Nazım Kahya ( Ahmet Tezalı) tarafından kurulan bir kukla partisidir. Ahmet Tezalı ilk önce Kuze Irak bölgesinde İran İstihbareti için çalışmış ve sonra 2003 tarihinde KDP ile irtibat kurmaya başlamıştır. Tabanı yok Kerkük’te bir bürosu var sadece istihabaret çalışmasını yapmaktadır
Irak’taki Türkmenlerin tek meşru temsilcileri olan Irak Türkmen Cephesi kuruluşundan beri bügünümüze kadar bütün Türkmenlere ve siyasi partilere kapısını açık tutmuştur. Irak Türkmenlerinin haklarını savunan en önemli bir kuruluş olmuştur. Irak Türkmen Cephesi, büyük bir fedakarlık örneği sergileyerek Irak’ın bütün bölgelerinden seçilen temsilcilerle birlikte bir “Türkmen Meclisi”ni kurmuş ve Türkmenlerin hak ve hukuklarını hem Irak’ta, hem de uluslararası platformda koruma ve savunma görevini sürdürmektedir.
Sonuç olarak bütün Türkmenlere sesleniyoruz, bu tür oyunlara ve kompololara alet olmasınlar, yukarıdaki ve önceki bölümde bahıs ettiğimiz gibi bu (Parti Başkanları) ve kurdukları partiler hiç birisi Türkmenlerin menfaatinde çalışmamaktadırlar. Sadece kendi çıkaları ve bazı grupların çıkarları için çalışmaktadırlar. Irak Türkmenlerinin arasında Şii ve Sunni ayrımı olmamazken, Erbilli, Kerküklü, Telaferli ve bölgeçilik olmamazken , bunlar bilerek bu ayrımı yapmak istiyorlar, bizi parçalamk ve bölmek istiyorlar , burada mezhapçilik yok bölgeçilik yok sadece bize layık olan Türkmen vardır. ( Her Kes Türkmen Olamaz Türkmen Olmak Büyük Bir Şanstır). Türkmen Davasını korumak ve savunmak hapımızın milli görevidir.
(Allah Türkü Korusun ve Yüceltsin)
Türkmenoğlu
Irak Türkmenleri
22 Mayıs 2006
Birinci Bölüm
ABD ve Batılı Ülkerlerin desteğini arkasına alarak, KDP ve KYB başta olmak üzere Kürt Grupları, 9 Nisan 2003 tarihinden Kerkük’ü işgal ettikten sonra bugünümüze kadar Kerkük’ü Kürtleştirme politikası ve antidemokrasi çalışmalarınada hiç ara vermeden devam ettirmiştir. Kürtler ilk once Kerkük’ü Kürtleştirmesini ve sonrada geçmişte yapılan sahte seçimleri gibi 2007 yılın hayali ve kurulmuş bir Rafrendum ile Kerkük’ü sözde Kürt Bölgesine bağlanmasını hedeflemektedirler. Bugün KDP veya KYB olursa veya diğer Kürt grupları olursa hiç fark etmez ayni siyasi görüş prespaktifinde, Türkmenler, Irak Türkmen Cephesi ve diğer Turkmen siyasi partilerine ilgili ayni politikayı izlemektedir. Hedefleri Irak Türkmen Cephesi’ni yok etmek ve Türkmen Siyasi hareketini zayıf düşürmektir. Neyazik ki bugün Kürtler özellikle Kürt siyasi partiler, Türkmen Cephesini ve Türkmenleri kendilerine bir rakip bir düşman olarak görmektediler.
Irak Türkmenlerin temsilcisi olan Irak Türkmen Cephesi kuruluşundan beri bugünmüze kadar Irak’ın toprak bütünlüğünü savunmuş ve Türkmen toplumunun milli çıkarlar için Irak’ta yaşayan diğer etnik gruplar ile fark etmeden iyi ilişkiler kurmaya çalışmıştır. Biz burada Irak Türkmen Cephesi’nin siyasi ve kültürel faaliyetlerinden bahıs etmemize gerek yok zatan Uluslararası Platformda tanılmış bir siyasi örgüttür. Tarih ve Millet önünde biraz gerçekçi olalım bugün hap beraber bu ilkeye savunalım Türkmen Milleti demek Irak Türkmen Cephesi demektir, Irak Türkmen Cephesi demek Türkmen Milleti demesi anlamına gelmektedir. İşte bu nedenle hak talibi olduğu için hedef haline gelmiştir. Biz burada demek istediğimiz Kürt siyasi partilerin Türkmenlere yaptıkları asimilasyon politikalarını aşağida sırayabiliriz:

1- İlk önce Erbili kürtleştirip ve sonra ITC’ya karşı 15’a yakın Türkmen Kukla Partileri kurması ve ardından Erbili Kürt bölgesi olarak ilan etmesi ve 7 Mayıs 2006 tarihinde kurulan Kürt Yerel Hükümetinde Türkmenlere sözde iki bakanlık vermiştir. Doğru iki Bakanlık Türkmenlere tanımıştı: Ama hangi gruba vermiş, verilen gruba siyasi parti mi yoksa siyasi bir harekettir. Her iki Bakan birisi Kürltür Ocağı başkanı diğer ise Kültür Müdürüdür. Neden diğer Kukla Türkmen Siyasi partilere bakanlık aday verilmedi. Çünkü Kürt siyasi partileri, Türkmenlerin siyasi olarak tanımıyor. Neden Kürt siyasi partiler kurulan hükümetlerinde Türkmenlere iki bakanlık tanıyorlar ama kurulacak yeni Irak hükümetinde Türkmenlerin haklarına karşı çıkıyorlar.

2- Kerkük’ü Kürtleştirme politikaları:

Bu son günlerde Kerkük’te Türkmen iş adamları ve şehsiyetlerine yapılan tehdit , kaçırtma ve suikast olayları görülmektedir. Bu olaylar Kerkük’ta yapılacak 2007 Refrandomu için kurulmuş bir plandır.
Kerkük Vilayetine bağlı olmayan ( Kaler, Kifri, Çamcamal ve Tuzhurmatu) ilçelerinden Kürt vatandaşlarını Kerkük’te tain etmeleri.
15 Mayıs 2006 tarihinde KYB Kerkük Bürosuna bağlı Kürt Yazarlar Birliği tarafından Kerkük’te Kürt yazarlarına 212 parça Arazi dağıtılması.
Binlerce Kürt kökenli vatandaşları Kerkük Polis Müdürlüğünde tain etmeleri.
Irak’ın Kuzeyinde kurdukları Yerel Hükümetin bütçesi üzerine Kerkük’ü kürtleştirmek maksadıyla, Sanatçılara, Edebiyatçılara ve diğer meslek gruplarına maaş dağıtımları.
Kürtler tarafından ITC ve Milliyetçi Türkmen Partilerine karşı kurdukları Türkmen kukla partiler şunlardır:

KDP Tarafından Kurulan
Türkmen Kukla Partiler
Türkmen Kardeşlik Partisi (TKP)
Körfez Savaşı sonrası 1992 yılında Irak’ın Kuzeyi Erbil’de önce KYB ve sonra KDP desteğiyle Velit Şerika başkanlığında Türkmen Kardeşlik Partisi adı altında kurulan bir Türkmen kukla partisidir.Kuruluşundan beri İran Devletiyle iyi ilişkiler içerisinde olmasına rağmen, Kürt grupların siyasi çıkaları içinde çalışmıştır. Partinin hiçbir siyasi amacı yoktu, sadece casusluk ve Irak Türkmen Cephesi karşına eylem yapmaktır. Velit Şerika, 30 Ocak Irak seçimlerinde KDP yolu ile Irak Ulusal Meclisi seçildi. Parti merkezi 2003 tarihinden sonra Erbil’den Kerkük’e taşındı.

Türkmen Birlik Partisi (TBP)
1993 yılında Erbil’de Dr Seyfattin Demirci başkanlığında Türkmen Birlik Partisi adı altında kurulan bir kukla Türkmen partisidir. 20 Kasım 2000 yılında Erbil’de düzenlenen ikinci Türkmen Kurultayı’nda Irak Türkmen Cephesi’ne katılmak istemiş, fakat KDP’nın etkisi altında kalınca çekilmek zorunda kalmıştır. Parti genel merkezi 2003’ta Erbil’den Kerkük’e taşındı.

Kürdistan Türkmen Demokrat Partisi (KTDP)
1996 yılında Erbil’de KDP desteğiyle Dilşat Nafii Kasapoğlu başkanlığında Kürdistan Demokrat Partisi adı altında kurulan tabela partisidir. Partinin tabanı yok sadece ITC’ya karşı faaliyet göstermektedir.

Irak Kürdistan Türkmen Kültür Derneği (IKTKD)
1998 tarihinde Erbil’de KDP tarafından Cevdat Neccer başkanlığında (IKTKD) adı altında kurulan bir Türkmen kukla kültürel cemiyetidir. Cemiyet başkanı Cevdat Neccer, Türkmeneli Partisinden ayrılarak KDP desteğiyle bir tabela Türkmen cemiyetini kurmuştur. Buna karşılık Cevdat Neccer, 2000 yılında KDP yerel hükümetinde Türkmenlerden sorumlu devlet bakanı tain edilmiştir.

Türkmen Milliyetçi ve Kurtuluş Partisi (TMKP)
1999’ta Erbil’de KDP desteğiyle Şirzat Üzeyirağalı başkanlığında Türkmen Milliyetçi ve Kurtuluş Partisi adı altında kurulan bir tabele Türkmen partisidir. TMKP, tabanı yok Erbil’de faaliyet göstermektedir.

Türkmen Liberal Hareketi (TLH)
2003 tarihinde Erbil’de Sami Şebek başkanlığında Türkmen Liberal Hareketi adı altında kurulan bir tabele partisidir. Sami Şebek, 2003 Eylül ayında Kerkük’te düzenlenen 3.Türkmen Kurultayı’ndan sonra Türkmen Bağımsızlar Hareketi’nden ayrılarak KDP yolu ile Türkmen Liberal Hareketini kurmuştur Sami Şebek kısa bir süreden sonra 2004 yılında KDP desteğiyle Irak Ulusal Meclisi üyesi seçildi.

Kürdistan Türkmen Demokrat Hareketi
Karhi Altıparmak başkanlığında Erbil’de 2005 tarihinde kurulan bir kukla siyasi partisidir. 30 Ocak 2005 tarihinde kdp desteğiyle Kürt Yerel Meclisi üyesi seçildi.
Türkmen İslah Hareketi (TİH)
22 Nisan 2005 yılında Kerkük’te düzenlenen 4.Türkmen Kurultayı’ndan sonra (KDP) desteğiyle Abdulkadir Bezirgan başkanlığındaki bir grupla 25 Nisan tarihinde Erbil’deki Irak Türkmen Cephesi’nin bütün bürolerini işgal ederek Irak Türkmen İslah hareketini kurmuşlardır.

KYB Tarafından Kurulan
Türkmen Kukla Partilet
Türkmen Halk Partisi(THP)
1993 yılında Irak’ın Kuzeyinde Süleymaniye bölgesinde (KYB) desteğiyle İrfan Kerküklü tarafından önce Irak Türkmen Birlik Partisi adına kurulmuş sonra 2003 tarihinde parti isimini Türkmen Halk Partisi olarak değiştirilmiştir. İrfan Kerküklü, 2003’ta KYB yolu ile Türkmen kontejesinden Kerkük Vali yardımcısı tain edilmiştir.

Türkmen Doğuş Partisi (TDP)
2003 yılında Kerkük’te KYB desteğiyle Muffak Koryalı tarafından Türkmen Doğuş Partisi adı altında kurulan bir kukla Türkmen partisidir.
Kürt gruplar özellikle KYB ve KDP, bunların yanı sıra Irak Türkmen Cephesi’ne bir alternatif olarak ortaya çıkatmak amacıyla, kukla partileri tek çatı altında toplayıp bir kukla cephe Türkmen Ulusal Topluluğu adı altında 2003 yılında oluşturdular.
KYB ve KDP tarafından kurulan bu kukla partilerin ve kukla cephenin amacları:
1- Irak Türkmen Cephesi’ne zid faaliyet göstermesi ve bir alternatif olarak ortaya çıkartırılması.

2- Irak Türkmen Cephesi’ni siyasi sahada zayıf düşürtmek.
3- Türkmen toplumunu parçalamak.
4- Türkmen milli davasını baltalayıp çökertmek.
5 -Kürt grupların emellerine hizmet etmek

Sonuç olarak hakiki ve gerçekçi Türkmen siyasi partilere ve Türkmen halkına sesleniyoruz, artık yeter bu kadar birbirimizi eleştirmek, kirletmek ve birbirimiz parçalamak, hiç bir yararı yok sadece karşı taraf fayda görmektedir. Biz ne kadar birbirimizden uzak durarsak bizi o kadar zayıf düşürdürecekler. Hapımız beraber bu Davaya hizmet vermek için Irak Türkmen Cephesine sahip çıkalım, bir arada olalım, ITC Türkmen davasına sahip çıkmak için yola çıkmış bizede hap beraber bu yolda yüriyelim, ITC’ya katılalım gerçek dava sahibidir. Kimsenin kuklası değil güçlendirelim. Biraz düşünün yarın tarih size ne diyecek Türkmenler için neler yaptığınız soracak , artık yeter bu kadar haksızlıklar, Kerkük elden gidiyor. Türkmen bölgesini Erbil, Kerkük, Telafer, Musul, Tuzhurmatu, Bakuba ve diğer Türkmen bölgelerini eski durumlarına döndermek için bir arada olmamız gerekiyor güçlü olmamız gerekiyor ve çatı altında toplanmamız gerekiyor…

Türkmenoğlu
18 Mayıs 2006
Irak Türkmenleri