Salı, Mayıs 16, 2006

Barzani: Irak İsrail ile ilişki kurarsa biz de kurarız

16 Mayıs 2006, Salı 23:03
Son Dakika

İhsan DÖRTKARDEŞ, (DHA) Kuveyt gezisi nedeniyle Irak İslam Alimleri'nin "İsrail ile işbirliği kurmak için gitti" eleştirilerine hedef olan Kürdistan Demokrat Partisi lideri ve 'Kürdistan Bölgesel Başkanı' Mesut Barzani, Irak yönetiminden ayrı hareket etmediklerini söyledi.
Geçen hafta Kuveyt'e giden, buradaki temasları ardından Çin'e gideceği bildirilen Mesut Barzani, bir Arap gazetesinin İsrail ile ilişkileri konusunda sorularını yanıtlarken, "Neden bu sorunun bana sık sorulduğunu bilmiyorum. İsrailliler bütün Arap ülkelerinde mevcutlar, fakat biz Irak'tan bir parçayız. Bağdat, İsrail ile diplomatik ilişki kurarsa biz de aynı şekilde ilişki kuracağız. İsrail, Bağdat'ta büyükelçilik kurarsa Erbil'de de konsolosluk açacaktır. Aksi durumda ise ilişki kurulmayacaktır" dedi.
İSRAİL İLE ARAMIZDA İLİŞKİ YOK
Gelişmelere KDP'nin yayın organı 'Peyamner' isimli internet sitesi de geniş yer verdi. Barzani, açıklamasında Kürt tarafı olarak Bağdat hükümetiyle paralel tutum izleyeceklerini, Irak yönetiminin alacağı kararların Kürdistan bölgesinde benzer yansıması olacağını söylerken, İsrailli temsilcilerin aynı zamanda Katar'da olduğunu savundu. Barzani, İsrail ile aralarında ilişki olmadığını ekledi.
Mukteda es-Sadr yanlısı 'Irak İslam Alimleri' adına yapılan açıklamada Barzani'nin İsrail'e ilişkin değerlendirmeleri eleştirilirken, Kürt liderin İsrail yönetimi ile işbirliğine hazır olduğu savunulmuştu. Barzani, bu tepkiler üzerine Çin gezisini ertelerken Erbil'e döndü.
SADR'A TEPKİ
Barzani adına yapılan açıklamada, Kürt liderin Arap gazetesine yaptığı açıklama tekrarlanırken, "Kendilerini İslam Alimleri heyeti diye adlandırılan bu grup haddini aşarak aslında hiç kimse tarafından seçilmeksizin 1.5 milyar Müslüman'ın yerine kararlar vermektedir" denildi. Mesut Barzani, açıklamasının devamında kendisini eleştiren gruba tepki gösterirken, "Söz konusu heyetin İslami duyarlılığı olsaydı ve Müslümanlar'ın maslahatları için çalışıyorsa neden Halepçe ve Enfal gibi katliamlarda ses çıkarmadılar. Açıklamanın devamında İslam Alimleri heyetinin ve Mukteda es-Sadır'ın Kürdistan Bölgesi üzerinde herhangi bir etkileri olamayacağına ve Kürk halkının da bunların fetvalarına ihtiyaçlarının olmadığı dile getirildi.