Salı, Mayıs 09, 2006

NYT: Irak'ın bölünmesi çok olumsuz sonuç yaratır

9 Mayıs 2006

NEW YORK(ANKA
New York Times gazetesi, Irak'ın üç bölgeye bölünmesinin çözüm olacağı savunanların "hatalı" olduğunu, Irak'ın parçalanmasının çok olumsuz sonuçlara yol açacağını yazdı.
Irak'ın üç bölgeye bölünmesinin çok olumsuz sonuçları olacağı belirtildi. New York Times gazetesinde bir makale yayınlanan ABD'deki Stratejik ve Uluslararası Edütleri Merkezi'nin üst düzey yetkililerinden Anthony Cordesman, Irak'ın üç bölgeye bölünmesinin çözüm olacağını savunanların yanıldığını belirterek Irak'ın parçalanmasının çok olumsuz sonuçlarına yol açacağını vurguladı.
Anthony H. Cordesman, New York Times gazetesinde yer alan "Üç Irak, Büyük Bir Sorun Olur" başlıklı makalesinde bazı uzman ve politikacıların, Irak'taki direnişin kırılması ve Amerikan kuvvetlerinin daha erken bir tarihte geri çekilmesi için ülkenin üç etnik dini oluşuma bölünmesini düşünmesi gerektiği tavsiyelerine karşı çıktı.
"Yanılıyorlar: ülkenin parçalanması ne Irak'ın, ne de ABD'nin çıkarlarına hizmet eder ve Iraklılar için yaşamı daha kötüleştirir" yorumunu yapan Cordesman, Irak'ın bölünmesinin neden çok olumsuz sonuçlar vereceğini anlatırken vurgu yaptığı noktalardan bazılar şöyle:
-Irak'ta çeşitli azınlıklar net bir biçimde ayrılmış değil. Son iki seçim, Irak'ın kentlerinde 18 valilikte önemli azınlıklar olduğunu gösterdi.-Ülkenin bölünmesi, geniş çapta nüfus kaydırmalarını gerektirir. Bunlar da büyük olasılıkla şiddetli olur, korku ve nefreti doğurur.-Irak nüfusunun yüzde 40'ı kentli. Kentlerin bölünmesi çok zor. Kerkük'ün kime ait olacağı kararı, Kürtleri diğer gruplarla karşı karşıya getirir.-Petrol kontrolü için çatışmalar çıkar. Kürtler, Kuzey'deki petrol alanlarını istiyor ancak bu konuda "meşru bir iddiası yok."-Komşu ülkeler İran, Suriye ve Türkiye'nin kendi Kürt nüfusları var ve Iraklı Kürtlere yardım etmek, çıkarlarına değil. Kürtlerin dostu yok. Türkiye, İran ve Suriye, kuzeyi istikrarsızlaştırmak ve iki büyük Kürt grubu arasındaki bölümlerini istismar etmeye çalışır.-Irak'ın bölünmesi bölgesel istikrarı ve terörle savaşa da zarar verir.
Anthony Cordesman, makalesinde Washington'un, Irak'ta ciddi hatalar yapığını ve bunların iç savaşa yol açabileceğini savunarak "Ancak Irak'ı bölmek, durumu daha da kötüleştir. Amerika'nın yenildiği, bir ulus ve bir milleti terkettiği mesajını verebilir" uyarısını yaptı.
Makalenin son bölümünde de, ABD'nin Irak'ın 28 milyon nüfusundan sorumlu olduğunun göz ardı edilmesi halinde bile "Zaten çok tehlikeli olan bir bölgede bir iktidar boşluğu yaratılması geçerli strateji değil" ifadesi kullanıldı.