Pazar, Nisan 02, 2006

ITC lideri Ergeç: Türkiye, PKK eksenli Kuzey Irak politikasına son vermeli


Kerkük, Cihan

Irak’ta işgal sonrasının en önemli konularından biri olan Kerkük’ün nihaî statüsü konusundaki belirsizlik sürerken Iraklı Türkmenler, Türkiye’nin PKK’ya endeksli Kuzey Irak politikası takip etmesinden rahatsız.
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç, Ankara’nın işgal sonrası oluşan yeni dengeleri göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi. Ergeç, Cihan Haber Ajansı’na verdiği mülakatta Kerkük’ün nihaî statüsünün belirlenmesi için kentte nüfus çalışmaları yapan komisyona güvenmediğini açıkladı. Türkmen halkıyla Kürt halkının hiçbir sorunu olmadığını vurgulayan Sadettin Ergeç, ancak Kürt siyasetçilerin Türkmenler üzerinde ileriye dönük emellerinin bulunduğunu belirtti.
Amerikan işgalinin ardından Irak’ın kuzeyinde yeni dengeler oluştuğunu ifade eden ITC lideri, Iraklı Türkmenlerin yayılma alanının stratejik olduğunu vurguladı. Türkiye’nin bu dengeler yerine hâlâ PKK eksenli politikalar takip ettiğini savunan Ergeç, Ankara’nın bu yeni oluşumları görmesi gerektiğini vurguladı. Bölgenin yeraltı ve diğer bazı zenginliklerine dikkat çekerek, Irak’taki her bölgenin Iraklılara ait olduğunu kaydeden ITC Başkanı, bunun sağlanması ve Türkmenlerin haklarının korunabilmesi için Türkiye’nin manevi desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti. Kerkük’e farklı bölgelerden insanların yerleştirildiğini ifade eden Ergeç, harekete geçilmemesi durumunda kentin nihaî statüsü için 2007’de yapılacak referandumda Kürtlerin istediği sonucu alacaklarını söyledi.
‘Kerkük Komisyonu’na güvenmiyoruz’
ITC Başkanı Ergeç, aralık ayındaki seçimlerde Kürtlerin yaptığı usulsüzlükleri görüntü ve belgelerle belirleyip seçim komisyonuna sunduklarını hatırlatarak “Görüntülerde bazı kişilerin 40 kez, bazılarının 14 kez oy kullandığı görülüyordu.” dedi. Ergeç, buna rağmen itirazlar dikkate alınmadan seçim sonuçlarının onaylandığını kaydetti. Türkmen lider, yaşadıkları bu tecrübeler ışığında, Kerkük’ün statüsünü belirlemek için kurulan komisyona da güvenmediklerini dile getirdi.
Kerkük’ün Kürtleştirilmesi projesinde tapu kadastro ve nüfus belgelerinin bulunduğu binaların özellikle yağmalandığını hatırlatan Ergeç, Kürt yetkililerin kentteki il kayıtlarına güvendikleri yönündeki açıklamalarına karşılık şunları söyledi: “Madem bunlara güveniyorlardı, neden ilk olarak nüfus ve tapu kayıtlarını yağmaladılar, onları korumadılar. Bunların ortadan kaldırılması, bu memleketin hüviyetini değiştirme gayretidir.” Saddam döneminde yurtlarından çıkarıldıkları gerekçesiyle kente geri getirilenlerin büyük kısmının Kerkük Kürdü olmadığını vurgulayan Türkmen lider, “Kerkük Kürtleri bile bu olaydan rahatsız.” diye ekledi. Ergeç, Iraklı Türkmenler olarak Kürtlerle bir problemleri bulunmadığının altını çizerek “Benim Kürt politikacılarla problemim var. Çünkü onların Türkmenler üzerinde ileriye yönelik emelleri bulunuyor. Yayılma alanlarını genişletiyorlar. Haritalarını Bağdat’ın aşağısına kadar indirdiler.” diye konuştu.