Pazar, Nisan 02, 2006

Rice: Irak'ta yeni hükümetin kurulması için ısrar edeceğiz



BAĞDAT (A.A)İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile Irak'ın başkenti Bağdat'a sürpriz ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, yeni hükümetin kurulmasında geç kalan Iraklı liderlere güçlü bir mesaj getirdiklerini ve müzakerelerin sona ermesi için ısrar edeceklerini söyledi.
Rice, Irak'ta ulusal birlik hükümeti kurulması için süren müzakerelere ilişkin olarak, “Herkes için şu nokta açık olmalıdır; yapılan müzakerelerin bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasıyla son bulmasının zamanı gelmiştir” ifadesini kullandı.
Rice, Straw ile birlikte Iraklı liderlerle görüşmelerde bulunmaya gelmiş olmalarının ulusal birlik hükümetinin kurulmasının gerekliliği konusunda ısrarlı olduklarının ifadesi olduğunu söyledi.
Straw da Irak'ta artık ilerlemeler görmeye ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
Lider olarak çıkacak kişiyi tanıyıp saygı duyacaklarını söyleyen Straw, Iraklıları bir lider bulmak için hızlı ilerleme kaydetmeye çağırdı. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile bir araya geldikleri belirtilen Rice ve Straw'un Başbakan İbrahim Caferi başta olmak üzere diğer Iraklı yetkililerle de görüşmesi bekleniyor.
Bu ziyaret, Ocak 2005'te göreve gelen Rice'ın da Straw'un da Irak'a yaptıkları üçüncü ziyaret.