Perşembe, Haziran 22, 2006

Independent: ABD Kürtleri yine yüzüstü bırakabilir


11:25
22 Haziran 2006 / Perşembe
İngiliz Independent gazetesi, ABD’nin yüzünü Türkiye’ye çevirerek sırtını Kürtler’e çevirebileceğini belirtti.
Independent gazetesinin ekinin kapağında, Irak’ta yeni bir ulusun doğup doğmadığı değerlendirildi. Analizde, Süleymaniye, Dohuk ve Erbil’i de içine alan Irak Kürdistanı bölgesini nasıl bir geleceğin beklediği masaya yatırıldı. Patrick Cocburn imzalı analizde, Iraklı Kürtler’in şimdi ABD ile birlikte hareket ettiğini ancak geçmişte ABD’nin Kürtler’i hiçbir pişmanlık duymadan yüzüstü bıraktığı ifade edildi.
"ABD IRAK’TAN ÇEKİLİNCE YÜZÜNÜ TÜRKİYE’YE DÖNEBİLİR"
Dört sayfa ayrılan analizde, ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesinin ardından Washington’un yüzünü tekrar "Iraklı Kürtler’e şüphe ile yaklaşan" eski müttefiki Türkiye’ye dönebileceği belirtildi.
Yazıda, Iraklı Kürt liderlerin İran ve Türkiye karşısında ABD’nin garantör olmasını istedikleri kaydedildi. Analizde ayrıca Kürt liderlerin bugüne kadar çıkan sorunlardan kurnazca sıyrılabildiğini ancak herhangi bir hatalarının halka büyük sıkıntı doğurabileceğinin bilincinde oldukları ifade edildi.
Kürtler’in şu anda güçlü oldukaları, çünkü Irak’ın yüzde 80’ini oluşturan Şiiler’in ve Sunniler’in kendi aralarında bir çatışma içinde oldukları belirtilen yazıda, ancak günün birinde Iraklı Sunni ve Şii Araplar’ın birleşmesi halinde bunun Kürtler’i sıkıntıya sokabileceği kaydedildi.
KÜRTLER BİR GECEDE ABD’NİN MÜTTEFİKİ OLDU
Independent gazetesinin analizinde ayrıca ABD’nin 40 bin askerle Türkiye üzerinden Irak’a girme planının TBMM’de reddedilmesinin Kürtler’i bir gecede Amerika’nın Irak’taki tek müttefiki haline getirdiği ifade edildi.
Yazıda, tezkerenin reddedilmemesi halinde Iraklı Kürtler açısından bir feleketin yaşanabileceği ve Irak’taki fiili özerkliklerinin son bulabileceği değerlendirmesi yapıldı.
IRAK KÜLİSTAN’I BAZI BM ÜLKELERİNDEN DAHA GÜÇLÜ
Yazıda, bütün bu risklere rağmen Irak’taki Kürdistan bölgesinin teoride bağımsız olmamasına rağmen Birleşmiş Milletler’in bazı üyelerinden daha güçlü olduğu değerlendirmesi yapıldı. Independent, Kuzey Irak’ın hala Bağdat’a bağlı göründüğü ancak alınan kararlarda Bağdat’ın fazla bir etkisinin olmadığını belirtti. BBC’nin de yer verdiği analizde, Kürdistan bölgesinin sınırlarının nasıl çizilmesi gerektiği sorununun önemli olduğu ve petrol zengini Kerkük’ün tartışmaların merkezinde bulunduğu ifade edildi. Yazıda, her geçen gün Iraklı Kürtler’in kendilerini diğer Kürtler’den ayırdığı ve giderek daha az sayıda Kürt’ün Arapça konuştuğu kaydedildi.