Salı, Haziran 13, 2006

Oğul Talabani: ABD askeri K. Irak'ta kalsın

Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinin 'Amerika'daki Temsilcisi' Kubat Talabani, komşu ülkelerin bölgeye müdahale etmesi olasılığına karşı, ABD askerinin K.Irak'ta kalıcı olması gerektiğini söyledi
Washington
Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinin "Amerika Temsilcisi" ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin oğlu Kubat Talabani, ABD'nin Kuzey Irak'taki askeri varlığının "bölgeye müdahale etmeyi isteyebilecek komşu ülkeleri caydıracağını" savunarak, "ABD, Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinde asker bulundurmayı düşünmeli. Burası çok Amerikan yandaşı bir bölge" dedi. Oğul Talabani, PKK'nın Kuzey Irak'tan uzaklaştırılmasının yolunun da genel aftan geçtiğini söyledi.
Kubat Talabani, dün Washington'daki Uluslararası Stratejik Etüdler Merkezi (CSIS) adlı fikir kuruluşunda, Irak'taki yeni hükümeti değerlendiren bir konuşma yaptı.
'PKK'ya genel af gerek
'Talabani, bir soru üzerine, bölgedeki PKK varlığının Irak'ın çıkarlarına uygun olmadığını ve konunun Ankara ile hem Kuzey Irak'taki bölgesel yönetim hem de Bağdat'taki merkezi hükümet arasında ciddi diyalogla ele alınması gerektiğini söyledi.
Meselenin Türkiye açısından taşıdığı önemi anladıklarını belirten Talabani, "PKK sorununun askeri bir çözümü yok, siyasi çözümü var" dedi ve bunun için "PKK'nın önemli bir kesimini kapsayacak bir genel affın gerektiğini" savundu.
Kubat Talabani, böyle bir affın "PKK üyelerine silah bırakma ve sivil hayata dönme fırsatı vereceğini, böylece PKK sorununun tümüyle olmasa bile, büyük ölçüde çözüme kavuşturulabileceğini" belirtti.
ABD'ye üs çağrısı
Talabani ayrıca, ABD'nin Kuzey Irak'ta asker bulundurmasını istediklerini ve bölgede Amerikan üsleri kurulmasına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. Ancak Talabani, "Kürt bölgesi ABD üsleri isterken, merkezi hükümet buna karşı çıkarsa sorun yaşanır" diyerek, konunun Bağdat'tan da onay alması gerekeceğine dikkat çekti.