Perşembe, Haziran 22, 2006

‘Irak yönetimi ABD’nin çekilmesini talep edebilir’


ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın “Irak’ın kontrolü militanların elinde.” şeklindeki itirafından sonra ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage da Washington’ın canını sıkacak bir tahminde bulundu.
Armitage, ülkede şiddetin ciddi şekilde arttığına dikkat çekerek, Irak hükümetinin yakında ABD’den askerlerini çekmesini isteyebileceğini söyledi. Richard Armitage, Irak’ta yaşanan kaostan sonra çok sayıda Cumhuriyetçi’nin, ABD Başkanı George Bush’tan uzaklaştığını belirtti. Ülkenin özellikle güneyinde kötüleşen duruma dikkat çeken ABD’li eski diplomat, İngiliz askerlerinin bu bölgede tuvalete bile miğfersiz giremeyeceklerini dile getirdi. The Australian gazetesine demeç veren Armitage, Afganistan konusunda da karamsar bir tablo çizerken, Taliban rejiminin devrilmesinin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen Afgan halkının hayatında fazla bir şey değişmediğini ifade etti. Bu arada Irak’ta 2004’te pusuya düşürülerek öldürüldüğü açıklanan iki Amerikalı askerin ise yanlarındaki Iraklı güvenlik görevlilerince vurulduğu ortaya çıktı. Soruşturma sonucunda Amerikan askerleriyle devriye gezen bir veya daha fazla Iraklının askerlere ateş ettiği belirlendi.
Saddam’ın 3. avukatı da öldürüldü
Irak devrik lideri Saddam Hüseyin’in geçen yıl savunma ekibinde yer alan iki avukatın öldürülmesinin ardından dün bir savunma avukatı daha aynı akıbete uğradı. Polis üniformalı kişiler tarafından kaçırılan savunma avukatı Hamis El Ubeydi, daha sonra ölü bulundu. Saddam’ın savunma ekibinin başı olan Halil El Duleymi, Saddam Hüseyin ve üvey kardeşi Barzan İbrahim’i savunan El Ubeydi’nin Bağdat’taki evinden kaçırıldığını söyledi. Duleymi, saldırıyla ilgili yönetimi suçlayarak, “İçişleri Bakanlığı güçleri tarafından işlenen bu cinayetleri kınıyoruz.” dedi.
Dış Haberler Servisi