Pazartesi, Haziran 19, 2006

Türkmenlere Terörist Suçlaması

Kürt-Şii ittifakının Kerkük oyunları

Savaş NURETTİN
Geçtiğimiz hafta onlarca Türkmen’nin şehit edildiği terör saldırısının ardından Kürt politikacı Mahmut Osman bir açıklama yaparak Türkmenleri ve Baasçıları saldırıyı gerçekleştirmekle suçladı.

Saldırılara gelen Türkmen kınamalarının ardından yapılan bu açıklamaya da Türkmenlerden kınamalar yağdı.

Peşmerge politikacı Mahmut Osman’ın suçlamaları, Irak savaşının başından beri Kürtlerin Türkmenleri hedef göstermek amacıyla terörist suçlama çabalarınını andırıyor. Kürtlerin bu çabaları günümüze kadar zaman zaman devam etse de inandırıcı olmamış ve sonuçsuz kalmıştır. Mahmut Osman’ın buna rağmen suçlama konusunda israr etmesi çökmüş politik iddalarla boşluktaki başarısız bir politikacı olduğunu gösteriyor.

Terörist saldırıda şehit düşen Türkmenlerin bir kısmının Türkmen şii mezhepinden olmasını bu açıklamasıyla politik araç yapan Mahmut Osman, aslında tarihi siyasi hata, Kürt-Şii ittifakının cesaretlendirdiği başta Kerkük ve Türkmenleri olmak üzere bütün Irak’ı tehdit eden tehlikeyi de yansıtıyor.

Mezhep farklılıklarının üstünde milli birliği benimsemiş Türkmenlerin barış yanlısı politikalarını anlamakta zorlanan Kürt politikacılar, bu gibi mezhep zenginliklerimizi kullanarak milli bütünlüğümüzü bozmayı amaçlamaktadır.
Kürt politikacılar, Kerkük’ü işgal planları nedeniyle kendi kendilerini hedef haline soktuklarının korkusuyla hareket etmeye başlamışlardır.
Türkmenlerin ise barışçı politikalarının daha aktif uygulanabilmesi için yaptırım gücüne ihtiyaçları olduğu bir gerçektir. Türkmenlerin haklarını koruyacak ve güvenliklerini sağlayacak düzenli resmi kurumlarınının bulunmaması Türkmenleri terörist suçlamalarıyla karşı karşıya bırakmaktadır.